Londýn sa pokojne lúči s kráľovnou, rakvu sprevádza ticho a slzy

ta3 TASR
15.9.2022 06:59

Desaťtisíce Britov čakali napriek dažďu celú noc na možnosť pokloniť sa rakve so zosnulou kráľovnou Alžbetou II., ktorá je verejne vystavená v budove parlamentu. Do radu, ktorý je aktuálne dlhý až sedem kilometrov a vinie sa po ľavom brehu rieky Temža až k mostu London Bridge, sa ráno pridávali ďalší ľudia. Kráľ Karol III., ktorý v stredu kráčal v smútočnom sprievode z Buckinghamského paláca, vo štvrtok nemá v pláne žiadne verejné vystúpenie. Voľný deň strávi na svojom panstve Highgrove.

O aktuálnej dĺžke radu až k parlamentu vláda pravidelne informuje na Twitteri. Podľa ranných štvrtkových údajov, bol zástup ľudí dlhý asi dva kilometre po tom, čo sa počet čakajúcich cez noc mierne znížil. Rad sa opäť predlžuje a siaha až k mostu London Bridge a pohybuje sa vpred rýchlosťou asi 800 metrov za hodinu, napísal na svojom serveri britský denník The Telegraph.

Britské médiá pravidelne prinášajú rozhovory s ľuďmi, ktorí sa rozhodli čakať v rade, aby sa k rakve s kráľovnou dostali. "Akonáhle stojíte na tých schodoch, je to sila, úplne vás zamrazí. Potom vás celá tá chvíľa úplne premôže," popísala v rannom vysielaní stanice BBC jedna zo žien čakajúca v rade okamihy po vstupe do Westminsterskej sály, kde je umiestnený katafalk s rakvou.

Živý prenos z Westminsterskej sály je možné sledovať prostredníctvom videostreamu stanice BBC. V noci bolo na záberoch vidieť aj situáciu, keď skolaboval jeden z členov stráže, ktorá stojí okolo rakvy.

Verejnosť má možnosť osobne sa rozlúčiť s panovníčkou, ktorá zomrela pred týždňom na svojom škótskom sídle Balmoral, do pondelňajšieho rána. Pohreb bude v pondelok 19. septembra vo Westminsterskom opátstve, vojenské jednotky dnes pred svitaním znovu nacvičovali choreografiu pohrebného sprievodu v uliciach Londýna.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok