Očakávajú davy ľudí. Verejnosť dáva zbohom kráľovnej Alžbete II. vo Westminsterskej sále

TA3 TASR
14.9.2022 21:25

Prví zástupcovia verejnosti sa po dlhom a trpezlivom čakaní dostali v stredu do parlamentnej Westminsterskej sály, kde môžu vzdať poctu zosnulej britskej kráľovnej. Alžbeta II. zomrela minulý týždeň vo veku 96 rokov.

Očakávajú davy ľudí. Verejnosť dáva zbohom kráľovnej Alžbete II. vo Westminsterskej sále
TASR/AP

Rakvu s pozostatkami panovníčky previezli z Buckinghamského paláca do budovy parlamentu na brehu Temže. Pred začiatkom verejnej rozlúčky sa vo Westminsterskej sále slúžila krátka anglikánska bohoslužba, po nej sa s kráľovnou rozlúčili členovia parlamentu vrátane novej premiérky Liz Trussovej.

V sprievode z Buckinghamského paláca za delovou lafetou s rakvou kráčal nový kráľ Karol III. a členovia kráľovskej rodiny. Big Ben odbíjal každú minútu, keď rakva - s imperiálnou korunou navrchu - prechádzala pred stíšenými davmi, ktoré lemovali trasu. Alžbetinu rakvu vystavili o 17.00 h miestneho času na štyri dni so štátnymi poctami. Sála bude otvorená pre verejnosť 24 hodín denne až do pondelkového rána, dňa pohrebu.

Úrady varovali, že ľudí počas čakania na poslednú rozlúčku s kráľovnou čaká skúška vytrvalosti. Zástup čakajúcich môže mať až osem kilometrov. Smútiaci sa pred britským parlamentom začali zhromažďovať už od ôsmej hodiny ráno, časť z nich tam strávila celú noc vybavená dekami, kempingovými stoličkami, stanmi a pršiplášťami. V stredu večer dosahoval zástup čakajúcich takmer päť kilometrov.

Rozlúčku sprevádzajú prísne bezpečnostné opatrenia. Očakáva sa, že s kráľovnou sa príde rozlúčiť "oveľa viac" ako 200 000 ľudí, ktorí sa v roku 2002 lúčili s kráľovnou matkou.

Alžbeta II. zomrela 8. septembra vo svojom letnom sídle Balmoral v Škótsku. Na tróne bola 70 rokov. Let lietadla, ktoré rakvu s jej telom previezlo do Londýna, sa stal najsledovanejším v dejinách – na portáli Flightradar24 a stránke YouTube ho sledovalo viac ako päť miliónov ľudí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok