Putin škodí Rusku a jeho občanom, vyhlasujú ruskí komunálni politici a vyzývajú ho na rezignáciu

ta3 ČTK
12.9.2022 22:52

Niekoľko ďalších komunálnych politikov z Moskvy a Petrohradu sa postavilo proti ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi a vyzvalo ho na rezignáciu. Vo zverejnenom vyhlásení, ktoré podpísali niektorí zastupitelia 17 mestských častí Moskvy a Petrohradu a zastupiteľ mesta Kolpino, politici uviedli, že Putin "škodí Rusku a jeho občanom". Dnes o tom informoval ruský investigatívny portál The Insider.

Tak takto?!: Putin považuje európske demokracie a ich vodcov za slabých a kalkuluje s rozdelením Európy
TASR/AP

"My, členovia ruských mestských zastupiteľstiev, sme toho názoru, že rokovania prezidenta Vladimira Vladimiroviča Putina škodia budúcnosti Ruska a jeho občanom. Požadujeme odchod Vladimira Putina z funkcie prezidenta Ruskej federácie!" znie vyhlásenie, ktoré zverejnila na twitteri jeho signatárka Xenija Torstrjomová.

Portálu The Insider táto zastupiteľka oznámila, že ona a jej kolegovia chcú podporiť skoršie podobné vyhlásenie niekoľkých petrohradských zastupiteľov z mestskej časti Smolninskoje. Tí minulý týždeň uviedli, že navrhnú, aby bol Putin kvôli vojne obvinený z velezrady. 

Vo svojom vyhlásení oznámili, že Putinovo rozhodnutie napadnúť Ukrajinu "škodí bezpečnosti Ruska a jeho občanom", pretože ruská armáda prichádza o bojaschopné jednotky a "z mladých a práceschopných občanov sa stávajú invalidi". Politici tiež argumentovali, že kvôli "špeciálnej vojenskej operácii", teda vojne na Ukrajine, trpí aj ruská ekonomika.

"Teraz je zložité sa kvôli represiám verejne vyjadriť. Ale vystupovať za odstúpenie prezidenta zakázané nie je. Preto sme prijali len takto lakonický text," vysvetlila zastupiteľka stručnosť novo prijatého vyhlásenia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok