ROZHOVOR: Kvalitu štúdia v Anglicku cítiť už od kliknutia na web univerzity, hovorí Slovenka Anna

ta3/Nicolette Ftáčková
26.9.2022 00:00

Štúdium v zahraničí môže lákať vysokou kvalitou vzdelávania, spoznávaním novej kultúry či zlepšením sa v jazykoch. Ako však vnímajú absolventov zahraničných škôl slovenskí zamestnávatelia? Majú výhodu v porovnaní s rovesníkmi, ktorí sa rozhodli pre štúdium na Slovensku? Pýtali sme sa absolventky Anny, ktorá pôsobí v médiách a študovala v Anglicku.

ROZHOVOR: Kvalitu štúdia v Anglicku cítiť už od kliknutia na web univerzity, hovorí Slovenka Anna
Archív A. K.

Pandémia všetko zmenila

Sama v cudzej krajine počas pandémie, bez rodiny a zatvorená v dome. Anna nezvládala situáciu dobre a odzrkadlilo sa to aj na jej duševnej pohode. "Nevplývalo to dobre na moje mentálne zdravie, beriem to ako jedno z najhorších období pandémie. V decembri som sa vrátila domov a čiastočne aj pre uzáveru slovenských hraníc a zrušenie letov do Britanie som bakalára dokončila z domu," uviedla. Počas posledného ročníka si našla prácu ako social media manager.

Anna však stále vyzdvihuje svoje štúdium a uviedla, čo si na ňom vážila najviac. "Učili sme sa od aktívnych novinárov a novináriek. Mali sme k dispozícii všetko potrebné od počítačov, fotoaparátov, kamier, štúdií až po nápomocných lektorov, ktorí nás podporovali od začiatku až do konca," nadchýna sa.

Kedže sa učila o britskom novinárskom systéme a Anglicko patrí medzi európske krajiny s najvyššou životnou úrovňou, mnoho ľudí sa môže pýtať, prečo sa vrátila a ostala na Slovensku. "Prišla som hlavne pre nezvládnutú situáciu covidu v Británii. Mala som strach, štáty sa zatvárali a Británia pritom fungovala stále normálne," povedala. Polemizovať však teraz o tom, aké by to bolo, keby sa rozhodla inak, je pre ňu bezpredmetné. "Moje pôvodné plány boli dať si rok pauzu, ísť na EVS (pozn. red. Európska dobrovoľnícka služba) a potom pokračovať v postgraduálnom štúdiu. Plány sa zmenili, ale som veľmi spokojná tam, kde práve som," uviedla Anna.

Javia slovenskí zamestnávatelia väčší záujem o absolventov zahraničných škôl než domácich? "Určite mi to otvorilo veľa možností. Prax prebiehala od prvého dňa školy, a tak som mala plodné portfólio, ktoré som si dala do životopisu a nemusela som ho tvoriť počas neplatenej stáže," vysvetlila Anna.

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok