Ukrajinská armáda postúpila zrejme až k hraniciam Luhanskej ľudovej republiky, separatisti hovoria o zložitej situácii

ta3 ČTK
14.9.2022 13:58

Frontová línia sa na severovýchode Ukrajiny priblížila veľmi blízko k hraniciam územia, ktoré si nárokuje samozvaná Luhanská ľudová republika (LNR), povedal ruskej agentúre TASS predstaviteľ tohto separatistického a proruského útvaru Andrej Maročko. Situácia na bojisku je podľa neho "zložitá".

ukrajina vojaci luhansk (SITA)
SITA

Ukrajinská armáda od minulého týždňa rýchlo postupuje na severovýchode krajiny a ruské sily sa jej podľa pozorovateľov aj vyhlásenia ukrajinských vojenských predstaviteľov podarilo vytlačiť z veľkej časti Charkovskej oblasti. 

Bojovú líniu teraz tvorí podľa verejne dostupných dát zhruba rieka Oskil, ktorá sa nachádza niekoľko kilometrov od hraníc medzi Charkovskou a Luhanskou oblasťou. Analytici amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW) uviedli, že ukrajinské sily rieku v niektorých miestach prekonali.

"Situácia je veľmi zložitá, na niektorých miestach sa línia kontaktu priblížila veľmi blízko k hraniciam LNR a nachádza sa od nej zhruba desať kilometrov. Povedal by som, že to je pre vojenské operácie veľmi málo," povedal Maročko vo vysielaní ruskej štátnej televízie Rossija-1.

Maročko zároveň uistil, že ruské a proruské sily stále ovládajú celé územie LNR. Samozvaná republika si nárokuje celé územie ukrajinskej Luhanskej oblasti, hoci od roku 2014 do tohtoročného začiatku ruskej invázie na Ukrajinu kontrolovala len jeho časť. Severnú časť oblasti obsadili ruské sily po vpáde na Ukrajinu vo februári tohto roku.

Ukrajinské sily za posledné dva dni ostreľujú územie LNR výrazne viac, než predtým, dodal Maročko.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok