Kto sú noví ministri? Hegerovo trio, ktoré zabojuje v menšinovej vláde

ta3/Patrik Guľa
15.9.2022 00:00

Po odchode ministrov SaS poznáme nové mená, ktoré budú viesť významné rezorty. Prezidentka Zuzana Čaputová vymenovala za nových ministrov Karla Hirmana, Rastislava Káčera a Viliama Karasa. Pozreli sme sa bližšie na ich životopisy.

ministri
Facebook/Eduard Heger - predseda vlády SR
Karel Hirman TASR

Radičovej exporadca Karel Hirman

Nový minister hospodárstva vyštudoval ťažbu ropy a plynu na Ruskej štátnej univerzite ropy a plynu a Technickej univerzite v Košiciach. Neskôr pôsobil ako manažér a člen riadiacich orgánov viacerých energetických spoločností. Zároveň bol členom Slovenskej inovačnej a energetickej agentúry. Stal sa tiež riaditeľom projektového tímu projektu energetickej efektívnosti ELENA financovaného EIB na VÚC v Prešove.

Pôsobil ako externý poradca pre energetiku ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka a premiérky Ivety Radičovej. Ako expert na energetiku bol členom tímu poradcov ukrajinského premiéra Volodymyra Hrojsmana. Hirman bol redaktorom týždenníka Trend, v súčasnosti na svojom blogu pravidelne publikuje články o energetike a otázkach medzinárodnej bezpečnosti. 

Nový minister hospodárstva je tiež členom Správnej rady Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku. Podniká v oblasti energetiky a medzinárodného obchodu a bol odborným gestorom energetickej časti predvolebného programu koalície PS/Spolu.

"Energetická kríza, ktorej čelíme, má v mnohých prípadoch až bytostné dôsledky. Som rada, že rezortu sa ujíma skúsený expert v energetickej oblasti," napísala o Hirmanovi na sociálnej sieti prezidentka Zuzana Čaputová.

Karel Hirman na svojom blogu pravidelne píše o energetike. Pre čitateľov prináša pohľad experta na túto problematiku. "Riešením energetickej krízy sú iba skutočné úspory a nie politické vyhlásenia o víťazných rokovaniach," znie myšlienka jedného z jeho príspevkov.

Rastislav Káčer TASR

Rešpektom sršiaci Rastislav Káčer

V kresle rezortu zahraničných vecí vystriedal Ivana Korčoka rešpektovaný diplomat Rastislav Káčer. Narodil sa v Novej Bani a s červeným diplomom promoval na Chemicko-technologickej fakulte Slovenskej vysokej školy technickej, dnes známej ako Slovenská technická univerzita v Bratislave.

Po štúdiu pôsobil v rokoch 1989 – 1991 ako výskumný pracovník v Ústave živočíšnej výroby v Nitre. Udalosti po Nežnej revolúcii Káčerovi vnukli zmenu od exaktných vied a v roku 1991 začal študovať medzinárodné vzťahy a právo na Univerzite Komenského v Bratislave.  Už počas štúdia pôsobil na Ministerstve zahraničných vecí a v roku 2001 sa stal štátnym tajomníkom Ministerstva obrany SR. 

Veľvyslancom SR v USA sa stal v roku 2003, keď mal Káčer len 38 rokov. Dlhodobo sa podieľal na úsilí o vstup Slovenska do NATO. V júli 2008 bol Káčer zvolený za prezidenta Slovenskej atlantickej komisie. Je všeobecne uznávaný ako odborník na domácu a zahraničnú politiku USA a transatlantické vzťahy. 

Druhá veľvyslanecká etapa Káčera pokračovala v Maďarsku v rokoch 2013 – 2018. Tu ho azda najviac preslávila vyvesená dúhová vlajka na budove nášho veľvyslanectva, po ktorej si odniesol ostrú kritiku od šéfa Smeru Roberta Fica a lídra ĽSNS Mariana Kotlebu. Treťou veľvyslaneckou destináciou Káčera bola Česká republika, kde pôsobil od októbra 2020.

Medzi Káčerovu najväčšiu záľubu patrí relax v prírode, najmä na svojej chate v Štiavnických vrchoch. Káčer je taktiež známy gentleman. Pri poslednom Medzinárodnom dni žien daroval všetkým kolegyniam na veľvyslanectve červenú ružu. „Nemám už žiadne kariérne méty. Ale jeden kariérny sen asi ešte mám. Chcel by som byť ešte šťastný muž v domácnosti," priznal sa nový šéf diplomacie.

Viliam Karas TASR

Skúsený právnik Viliam Karas

Po demisii Márie Kolíkovej ju na ministerstve spravodlivosti nahradil Viliam Karas. Prešovčan v roku 1999 absolvoval magisterské štúdium práva na Právnickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave. V štúdiu pokračoval, keď o tri roky neskôr získal na Právnickej fakulte Trnavskej univerzity v Trnave titul JUDr. Ambície neutíchali a v roku 2004 začal pracovať na dizertačnej práci, ktorú úspešne obhájil v roku 2010.

Už od ukončenia magisterského štúdia je Karas dodnes členom Slovenskej advokátskej komory, ktorej predsedom je od roku 2021. Zároveň pôsobí na svojej trnavskej alma mater, kde je členom Katedry medzinárodného a európskeho práva. Pracuje v advokátskej kancelárii Maple & Fish Law Firm a počas svojej kariéry vydal viacero publikácií zameraných na európske právo.

"Jeho idea je budovanie inštitucionálnej dôvery a veľmi dobrých výsledkov pri spájaní ľudí z rozličných častí justície (súdy, prokuratúra, advokácia, akademická obec)," uviedol na sociálnej sieti premiér Eduard Heger.

Karas je členom dozornej rady akciovej spoločnosti ALFA GROUP SR. Na čele dozornej rady stojí Ivan Šubrt, ktorý má byť blízkym spolupracovníkom oligarchu Miroslava Výboha, obžalovaného z korupcie. Nový minister spravodlivosti o prepojení na korupciu spojenú s Výbohom mlčí, uviedli Hospodárske noviny. Karas bol taktiež kritizovaný kvôli jeho odmietavému postoju voči rušeniu paragrafu 363 Trestného zákona.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok