Ťaženie na Ukrajine nejde podľa plánu, priznal Kadyrov. Pripustil, že Putin nevie, čo sa deje na bojisku

TA3 ČTK
12.9.2022 06:53

Prezident ruskej autonómnej republiky Čečensko Ramzan Kadyrov v 11-minútovom zvukovom zázname na sociálnej sieti Telegram kritizoval vedenie ruskej armády po tom, čo ho zrejme zaskočili ukrajinské protiofenzíva na severovýchode Ukrajiny. V tejto súvislosti Kadyrov naznačil, že si ruský prezident Vladimir Putin možno nie je vedomý skutočnej situácie na bojisku.

Ťaženie na Ukrajine nejde podľa plánu, priznal Kadyrov. Pripustil, že Putin nevie, čo sa deje na bojisku
Twitter/Alexander Globus

Ukrajina v posledných dňoch začala protiofenzívu na severovýchode krajiny v Charkovskej oblasti, kde podľa pozorovateľov postupuje míľovými krokmi. V nedeľu večer ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo svojom pravidelnom prejave potvrdil, že ukrajinské sily dobyli späť strategické mesto Izjum. Ruská strana stratu mesta priamo nepriznala, v sobotu ale ruské ministerstvo obrany uviedlo, že presúva svoje jednotky od Izjumu smerom na ukrajinský Donbas.

"Urobili chyby a myslím, že z toho vyvodia potrebné závery," uviedol Kadyrov vo zvukovom odkaze, ktorý v nedeľu zverejnil na svojom kanáli na Telegrame. "Ak dnes alebo zajtra nedôjde k zmene stratégie, budem nútený porozprávať sa s vedením ministerstva obrany a vedením krajiny a vysvetliť im skutočnú situáciu na mieste. Je to veľmi zaujímavá situácia. Povedal by som, že je to zarážajúce," dodal bývalý povstalec, ktorý sa stal spojencom Kremľa a vládne v Čečensku tvrdou rukou už od roku 2007.

Od februárovej invázie sa Kremeľ sústredil na umlčanie liberálnych hlasov kritizujúcich vojnu. S tým, ako sa situácia na bojisku ruským inváznym silám skomplikovala, ale teraz čelí aj výzvam stúpencov, ktorí chcú, aby Rusko nasadilo do vojny viac síl a zvrátilo tak priebeh, píše denník The Guardian. Mnoho jednotiek z Čečenska sa zúčastnilo ruského vojnového ťaženia, a hoci je Kadyrov zdanlivo veľmi lojálny voči Moskve, je jednou z mála ruských politických osobností, ktorých vyjadrenie Kremeľ plne nekontroluje.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok