Ruské vojská sa sťahujú z miest Balaklija a Izjum, informuje Moskva

TA3/ČTK
10.9.2022 16:55

Ruské ministerstvo obrany v sobotu informovalo o sťahovaní ruských vojsk od Balaklije a Izjumu v Charkovskej oblasti na severovýchode Ukrajiny. Ruskí vojaci sa pri týchto mestách preskupujú a presúvajú sa smerom k Donecku na ukrajinský Donbas, uviedol podľa agentúry TASS hovorca ministerstva Igor Konašenkov.

Kyjev už skôr informoval o znovudobytí Balaklije ukrajinskými silami, neoficiálne správy hovoria aj o ukrajinských úspechoch v Izjume a jeho okolí. Moskva ukrajinskú protiofenzívu v Charkovskej oblasti zatiaľ nekomentovala. Priamo ju nespomenul ani hovorca ruského rezortu obrany vo svojom vyhlásení.

"Za účelom dosiahnutia ohlásených cieľov špeciálnej vojenskej operácie oslobodzovania Donbasu bolo prijaté rozhodnutie o preskupení ruských vojsk v okolí Balaklije a Izjumu, aby mohli byť posilnené vojská v oblasti Donecku," povedal podľa TASS Konašenkov. Zopakoval tvrdenie Kremľa, že cieľom ruského vpádu na Ukrajinu je zbaviť obyvateľov ukrajinského Donbasu údajného útlaku zo strany Kyjeva.

Oslobodenie Balaklije potvrdil vo štvrtok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Dnes nad mestom podľa oznámenia ukrajinských predstaviteľov zavlala ukrajinská vlajka. Ukrajinská Štátna bezpečnostná služba a ukrajinské sily dnes okrem toho informovali o tom, že ukrajinskí vojaci vstúpili aj do blízkeho Kupiansku, ležiaceho východne od Balaklije. Ruská armáda Kupiansk používa na zásobovanie svojich jednotiek na východe Ukrajiny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok