Úspešná protiofenzíva v Charkovskej oblasti, prvýkrát informuje o postupe ukrajinský generálny štáb

TA3 ČTK
9.9.2022 15:28

Generálny štáb ukrajinskej armády v piatok vo svojom rannom hlásení prvýkrát informuje o úspešnej ofenzíve ukrajinských jednotiek v Charkovskej oblasti. Prezident Volodymyr Zelenskyj už vo štvrtok večer vo svojom pravidelnom príhovore potvrdil oslobodenie strategicky dôležitého mesta Balaklija v rámci ofenzívy na severovýchode krajiny.

Úspešná protiofenzíva v Charkovskej oblasti, prvýkrát informuje o postupe ukrajinský generálny štáb
Twitter/Illia Ponomarenko

Naopak Kremeľ sa v piatok odmietol k ukrajinskému postupu vyjadriť, predstaviteľ Ruskom dosadenej správy Charkovskej oblasti ale priznal boje v blízkosti strategického mesta Kupjansk. Ruské ostreľovanie si vyžiadalo ďalšie obete medzi civilným obyvateľstvom, uviedli v piatok ukrajinskí predstavitelia. "Obranné sily vedú úspešnú protiofenzívu v Charkovskej oblasti. Vďaka šikovným a dobre koordinovaným akciám sa im s pomocou miestneho obyvateľstva podarilo za tri dni postúpiť o skoro 50 kilometrov," uviedol generálny štáb. Dodal, že podľa informácií ukrajinskej rozviedky utrpeli ruské jednotky významné straty. Rusi sa snažia evakuovať ranených vojakov a zničenú techniku od dvoch obcí, ktoré ležia neďaleko Balakliji.

Americký Inštitút pre výskum vojny (ISW) vo svojom poslednom hodnotení vývoja ruskej invázie na Ukrajinu napísal, že ukrajinské úspechy na línii Charkov-Izjum podkopávajú dôveru v ruské velenie v podobnej miere, ako tomu bolo pri neúspešnom pokuse ruských síl o prekročenie rieky Siverskyj Donec v polovici mája. Dôležitý železničný uzol Kupjansk, cez ktorý ruská armáda zásobuje svoje jednotky, podľa ISW Ukrajinci oslobodia z ruských rúk v najbližších dňoch. Na sociálnych sieťach sa šíri fotografia, ktorá údajne zobrazuje ukrajinských vojakov pri Kupjansku, ukrajinské médiá sa k tomu zatiaľ ale nevyjadrili.

Ruské oficiálne zdroje o ukrajinskej protiofenzíve na východe krajiny mlčia aj naďalej. Ruský prezidentský hovorca Dmitrij Peskov podľa agentúry TASS odmietol reagovať na prosbu novinárov, či by mohol okomentovať situáciu v Charkovskej oblasti a okolo Balakliji. "Pokiaľ ide o priebeh špeciálnej vojenskej operácie, je potrebné sa obrátiť na môjho kolegu (hovorcu ruského ministerstva obrany Igora) Konašenkova," povedal Peskov.

Ruskom dosadený šéf Kupjanského okresu Maxim Gubin ale uznal, že sa ku Kupjansku približujú boje. "Ukrajinské sily vedú aktívne bojové akcie v Ševčenkivskom okrese," povedal podľa agentúry RIA Novosti vo vysielaní ruskej televízie. Dodal, že ruskí vojaci majú nad Kupjanskom naďalej kontrolu, hoci situácia na mieste je "zložitá".

Ruské ministerstvo obrany tiež zverejnilo video, ktoré dokumentuje presun ruských vojsk do oblasti okolo Charkova. Na zázname je vidieť napríklad konvoj s obrnenými transportérmi BTR-82A a húfnice D-20, uviedla agentúra TASS. Ruský rezort obrany okrem toho v piatok oznámil, že ruským silám sa pri Charkove podarilo zničiť jeden z raketových systémov HIMARS, ktoré Ukrajine dodali USA. Podobné tvrdenia ruská strana zverejňovala už skôr, Kyjev ich vyvracal.

Nočné ruské ostreľovanie Charkovskej oblasti si vyžiadalo päť obetí, informoval v piatok oblastný gubernátor Oleh Synehubov. Niektoré z obetí sú podľa neho hlásené priamo z Charkova, ktorý je ostreľovaný prakticky dennodenne. Ruské útoky na toto druhé najväčšie ukrajinské mesto si od februára vyžiadali životy už viac ako tisícky civilných obyvateľov, podotkla ruská redakcia BBC. Starosta mesta Ihor Terechov napísal, že piatkové ostreľovanie zasiahlo aj vzdelávacie zariadenie.

Ruské vzdušné sily okrem toho podnikli nálety na nemocnicu v dedine Velyka Pysarivka v Sumskej oblasti, povedal podľa agentúry Unian tamojší gubernátor Dmytro Žyvyckyj. Útok si podľa Žyvyckého vyžiadal zranenie civilných obyvateľov. Zasiahnuté zdravotnícke zariadenie bolo zničené. Velenie ukrajinskej armády okrem toho Rusko obvinilo, že v Chersonskej oblasti používa ukrajinské civilné obyvateľstvo ako živý štít. Takáto situácia nastala podľa neho v obci Velika Oleksandrivka, ktorú ruskí vojaci kvôli ukrajinskej protiofenzíve uzavreli a zakazujú ľuďom výjazd z mesta aj návrat.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok