USA uvalili sankcie na iránsku firmu. Pomohla do Ruska dopraviť útočné drony

TA3 TASR
9.9.2022 08:04

Spojené štáty vo štvrtok uvalili sankcie na iránsku spoločnosť, ktorá pomohla dopraviť do Ruska útočné drony potenciálne nasaditeľné do vojny na Ukrajine. Informujeme na základe správy agentúr Reuters a AFP.

Kyjev vyhostí iránskych diplomatov, dôvodom je podpora ruskej vojenskej operácie na Ukrajine
TASR/AP

Podľa amerického ministerstva financií bola na sankčný zoznam zaradená spoločnosť Safiran Airport Services so sídlom v Teheráne, ktorá koordinovala ruské vojenské lety medzi Iránom a Ruskom, vrátane tých, ktoré prepravovali bezpilotné lietadlá, personál a súvisiace vybavenie.

Ministerstvo financií uvalilo sankcie aj na iránske spoločnosti Paravar Pars, Design and Manufacturing of Aircraft Engines a Baharestan Kish, ktoré sa podieľali na vývoji a výrobe bezpilotných lietadiel a majú väzby na vplyvné revolučné gardy. Okrem zmrazenia majetku je so spomínanými spoločnosťami zakázané obchodovať.

Koncom augusta predstaviteľ amerického ministerstva obrany uviedol, že Rusko dostalo prvé z predpokladaných "stoviek“ bezpilotných lietadiel, no mnohé z nich sú podľa informácií tajných služieb poruchové.

Televízia CNN 10. augusta uviedla, že ruská vládna delegácia predtým najmenej dvakrát navštívila Irán, kde jej na letisku v meste Kášán predviedli drony typu S191 a S129. Oba typy dronov sú schopné niesť samonavádzacie rakety. Irán v júli navštívil aj ruský prezident Vladimir Putin.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok