Rodokmeň britskej kráľovskej rodiny: Kto sú následníci trónu?

TA3 BBC
9.9.2022 16:00

Kráľovná Alžbeta II. bola najdlhšie vládnucim panovníkom v britskej histórii. Mala štyri deti, osem vnúčat a 12 pravnúčat. Zomrela po 70 rokoch na tróne a jej nástupcom sa stal jej najstarší syn Charles. BBC zverejnila rodokmeň britskej kráľovskej rodiny a taktiež líniu nástupcov na trón.

Rodokmeň britskej kráľovskej rodiny: Kto sú následníci trónu?
AP Photo/Alastair Grant

                                                                                     

Graphic showing Royal Family tree. Updated September 2022

                                                                                                                                                     Zdroj: BBC

Princezná Alžbeta, narodená v roku 1926, sa stala kráľovnou po smrti svojho otca, kráľa Juraja VI., v roku 1952. V roku 1947 sa vydala za Philipa, vojvodu z Edinburghu, a páru sa narodili štyri deti: Charles, Anne, Andrew a Edward.

Princ Philip, bývalý princ Dánska a Grécka, sa narodil v roku 1921 a pôsobil v kráľovskom námorníctve v druhej svetovej vojne. Bol najdlhšie slúžiacim manželom zo všetkých britských panovníkov a v roku 2017 zanechal kráľovské povinnosti. Zomrel 9. apríla 2021, píše BBC.

kráľovná AP Photo/Leslie Priest

Kráľ Karol III.

Najstarší syn kráľovnej Alžbety II. sa stal kráľom Karolom III. Teraz už bývalý princ z Walesu sa 29. júla 1981 oženil s lady Dianou Spencerovou, ktorá sa stala princeznou z Walesu. Páru sa narodili dvaja synovia William a Harry. Neskôr sa rozišli a ich manželstvo sa rozpadlo v roku 1996. 31. augusta 1997 princezná zahynula pri autonehode v Paríži. Charles sa 9. apríla 2005 oženil s Camillou Parkerovou Bowlesovou.

Charles AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Princ William, vojvoda z Cornwallu a Cambridgea

Princ William, starší syn kráľa Karola III. a Diany, je teraz prvým nástupcom na trón. Vojvoda mal 15 rokov, keď mu zomrela matka. Pokračoval v štúdiu na St. Andrews University, kde spoznal svoju budúcu manželku Kate Middletonovú. Pár sa zosobášil v roku 2011.

Na svoje 21. narodeniny bol vymenovaný za štátneho poradcu – zastupoval kráľovnú pri oficiálnych príležitostiach. S manželkou mali prvé dieťa, Georgea, v júli 2013. Dcéra Charlotte prišla na svet v roku 2015 a najmladší potomok, syn Louis, sa narodil v roku 2018.

Princ absolvoval výcvik v armáde, kráľovskom námorníctve a letectve, potom strávil tri roky ako pátrací a záchranný pilot Britského kráľovského letectva (RAF). Popri kráľovských povinnostiach tiež dva roky pracoval ako kopilot pre záchrannú leteckú službu East Anglian Air Ambulance. Z funkcie odišiel v júli 2017, aby prevzal ďalšie kráľovské povinnosti v mene kráľovnej a vojvodu z Edinburghu.

Ako dediča trónu je jeho hlavnou povinnosťou podporovať kráľa v jeho kráľovských záväzkoch.

william Jane Barlow/Pool Photo via AP

Princ George z Cornwallu a Cambridgea

Princ George z Cornwallu a Cambridgea sa narodil 22. júla 2013 v nemocnici St. Mary's Hospital v Londýne. Princ George je po svojom otcovi druhým v nástupníctve na trón.

george AP Photo/Matt Dunham

Princezná Charlotte z Cornwallu a Cambridgea

Vojvodkyňa z Cornwallu a Cambridgae porodila svoje druhé dieťa 2. mája 2015 opäť v nemocnici St. Mary's Hospital. Vojvoda a vojvodkyňa ju pomenovali Charlotte Elizabeth Diana.

Je po svojom otcovi a staršom bratovi tretia v nástupníckej línii na trón a je známa ako jej kráľovská výsosť princezná Charlotte z Cornwallu a Cambridgea.

charlotte AP Photo/Matt Dunham

Princ Louis z Cornwallu a Cambridgea

Tretie dieťa Williama a Kate prišlo na svet 23. apríla 2018. Vojvoda bol prítomný pri narodení Louisa Arthura Charlesa, ktorý je štvrtým nástupcom na trón.

Louis Aaron Chown/Pool via AP

Princ Harry, vojvoda zo Sussexu

Princ Harry absolvoval výcvik na Kráľovskej vojenskej akadémii v Sandhurste a stal sa poručíkom v armáde, kde slúžil ako pilot vrtuľníka.

Počas desiatich rokov v ozbrojených silách dvakrát zažil aktívnu službu v Afganistane, a to v rokoch 2012 až 2013 ako kopilot vrtuľníka Apache a strelec. Armádu opustil v roku 2015 a zameriava sa na charitatívnu činnosť, vrátane ochrany prírody v Afrike a organizovania hier Invictus pre zranených členov ozbrojených síl. Od svojich 21. narodenín je štátnym poradcom a zastupoval kráľovnú pri oficiálnych povinnostiach.

S americkou herečkou Meghan Markleovou sa oženil 19. mája 2018 na zámku Windsor. V januári 2020 pár oznámil, že ako "starší" kráľovskí členovia ustúpia a rozdelia svoj čas medzi Spojené kráľovstvo a Severnú Ameriku. Povedali, že majú v úmysle "pracovať na tom, aby sa stali finančne nezávislými".

O vyše rok neskôr Buckinghamský palác potvrdil, že pár sa nevráti ku kráľovským povinnostiam a vzdá sa svojich čestných vojenských vymenovaní a kráľovských záštit.

harry AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Archie Harrison Mountbatten-Windsor

Prvé dieťa Harryho a Meghan, Archie Harrison Mountbatten-Windsor, sa narodilo 6. mája 2019. Tým, že ho pomenovali tak, ako to urobili, sa pár rozhodol nepoužívať titul pre svojho prvorodeného.

Keď oznámili  jeho meno, kráľovský korešpondent BBC Jonny Dymond povedal, že toto rozhodnutie bolo silným náznakom toho, že ho pár nechce vychovávať ako formálneho člena kráľovskej rodiny.

archie Twitter/The Telegraph

Lilibet Diana Mountbatten-Windsorová

Vojvodkyňa zo Sussexu porodila svoje druhé dieťa v Santa Barbare v Kalifornii 4. júna 2021. Lilibet Diana Mountbatten-Windsorová, známa ako Lili, je pomenovaná podľa prezývky kráľovskej rodiny pre kráľovnú Alžbetu II. a je jej jedenástym pravnukom.

Druhé meno Diana dostala na počesť matky princa Harryho, ktorá zomrela pri autonehode v roku 1997, keď mal 12 rokov.

Princ Andrew, vojvoda z Yorku

Princ Andrew, ôsmy v nástupníctve na trón, bol tretím dieťaťom kráľovnej a vojvodu z Edinburghu, ale prvým, ktoré sa narodilo vládnucemu panovníkovi po 103 rokoch.

Bol menovaný za vojvodu z Yorku po sobáši so Sarah Fergusonovou v roku 1986. Narodili sa im dve dcéry, Beatrice v roku 1988 a Eugenie v roku 1990. V marci 1992 sa dostala do sveta informácia, že vojvoda a vojvodkyňa začali žiť oddelene. Rozviedli sa v roku 1996. Vojvoda pôsobil 22 rokov v kráľovskom námorníctve a aktívne slúžil vo vojne o Falklandy v roku 1982.

Princ Andrew sa vzdal kráľovských povinností v roku 2019 po rozhovore s BBC o svojom vzťahu s americkým finančníkom Jeffreym Epsteinom, ktorý spáchal samovraždu, keď čakal na súdny proces pre obvinenia zo sexuálneho zneužívania. Vo februári tohto roku súhlasil so zaplatením nezverejnenej sumy na urovnanie prípadu sexuálneho napadnutia, ktorý proti nemu vzniesla v USA jedna z Epsteinových obetí.

andrew Tamas Kovacs/MTI via AP

Princezná Beatrice

V poradí deviatou nástupníčkou trónu je princezná Beatrice, staršia dcéra princa Andrewa a Sarah, vojvodkyne z Yorku. Jej úplný titul znie jej kráľovská výsosť princezná Beatrice z Yorku. Nemá oficiálne priezvisko, ale používa meno York.

V júli 2020 sa vydala za developera Edoarda Mapelliho Mozziho v Kráľovskej kaplnke Všetkých svätých v Royal Lodge vo Windsore. Pár sa mal vziať v máji, no koronavírus plány oddialil.

beatrice Evan Agostini/Invision/AP

Sienna Elizabeth Mapelli Mozzi

Princeznej Beatrice sa v septembri 2021 narodila dcéra Sienna Elizabeth, ktorá je desiatou v poradí na trón a je dvanástynm pravnúčaťom kráľovnej Alžbety II.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok