Od Ruska žiadame kompenzáciu za škody, ohlásil ukrajinský minister spravodlivosti

TA3 ČTK
9.9.2022 10:15

Ukrajina chce od Ruska získať vojnové reparácie vo výške minimálne 300 miliárd dolárov. V rozhovore s novinami z nemeckej mediálnej skupiny Funke to podľa agentúry DPA povedal ukrajinský minister spravodlivosti Denys Maliuska. Dodal, že na Valnom zhromaždení OSN chce Kyjev presadiť rezolúciu, ktorá by bola základným kameňom pre medzinárodný mechanizmus reparácií.

ONLINE: Zelenskyj prepustil pracovníkov tajnej služby, Rusko vypálilo na Odesu z Čierneho mora
TASR/AP

"Chceme kompenzáciu za všetky škody, ktoré Rusko na Ukrajine svojou útočnou vojnou spôsobilo," uviedol Maliuska.

Škody spôsobené ruskou inváziou sa už odhadujú na oveľa viac ako 300 miliárd dolárov. Táto suma však zodpovedá hodnote aktív ruskej centrálnej banky v skupine hospodársky vyspelých krajín G7, ktorá bola v rámci protiruských sankcií zmrazená. Maliuska požaduje poskytnutie prístupu k tomuto majetku, rovnako ako k zahraničnému majetku ruských štátnych podnikov a zhabanému majetku ruských oligarchov.

Ukrajinský minister v rozhovore tiež vyzval Berlín, aby poskytol informácie o rozsahu ruského majetku v Nemecku a podporil ukrajinský plán na Valnom zhromaždení OSN. Vo štvrtok sa Maliuska stretol v Berlíne so svojím nemeckým náprotivkom Marcom Buschmannom, píše DPA.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok