V núdzi pošlú volanie o pomoc cez satelit. Apple predstavil nový rad iPhonov aj trojicu hodiniek

TA3 ČTK
7.9.2022 21:04

Americká technologická spoločnosť Apple predstavila rad nových modelov telefónov iPhone 14 a trojicu nových hodiniek Apple Watch. Nové telefóny sú schopné rozpoznať náraz a v prípade núdze odoslať tiesňovú správu cez satelit, uviedla agentúra Reuters. Nové telefóny budú k dispozícii od polovice septembra.

V núdzi pošlú volanie o pomoc cez satelit. Apple predstavil nový rad iPhonov aj trojicu hodiniek
apple.com

Cena telefónu iPhone 14 bude začínať na 799 USD. U verzie iPhone 14 Plus potom bude počiatočná cena 899 USD. Oba modely bude možné začať objednávať od 9. septembra. Štandardný iPhone 14 sa začne dodávať od 16. septembra a verzie Plus 7. októbra. Cena modelu iPhone 14 Pro začína na 999 USD a verzia Pro Max stojí 1099. K dostaniu budú od 16. septembra.

Nové mobily preveria schopnosť spoločnosti Apple osloviť relatívne bohatú zákaznícku základňu, ktorá síce aj napriek rastúcej inflácii stále míňa, ale nie je imúnna voči oslabujúcej ekonomike. Model iPhone 14 Plus bude mať väčšiu obrazovku ako iPhone Pro, ale rovnaký procesorový čip A15 ako predchádzajúci iPhone 13.

Medzi novými hodinkami je model Watch Ultra zameraný na extrémne športy a potápanie. Má väčšiu batériu, aby vydržal aj pri akciách ako je triatlon, lepšia vodotesnosť a teplotná odolnosť aj lepšie sledovanie GPS pri športových aktivitách. Ovládacie prvky sú navrhnuté tak, aby sa dali ovládať aj v rukaviciach.

Medzi novými modelmi hodiniek je tiež modernizovaný lacnejší model SE a hodinky Series 8 s detekciou nárazu a režimom nízkej spotreby so životnosťou batérie 36 hodín. Hodinky Series 8 majú senzor teploty, ktorý bude spolupracovať s predtým vydanou aplikáciou na sledovanie cyklu a bude môcť spätne zistiť, kedy žena začala ovulovať. Údaje o reprodukčnom zdraví sa stali stredobodom záujmu technologických spoločností po ukončení ústavného práva na potrat v USA. Apple zdôraznil, že nemá kľúč na dešifrovanie zdravotných údajov, ako je sledovanie cyklu.

Cena najlacnejších hodiniek SE bude začínať na 299 USD, pri modeli Ultra potom na 799 USD. K dispozícii budú od 23. septembra.

Apple tiež prišiel s novými bezdrôtovými slúchadlami AirPods Pro s funkciou potlačenia okolitého hluku. Stoja 249 USD a v predaji budú od 23. septembra. Okrem vylepšenej funkcie potlačenia okolitého hluku majú nové dotykové ovládanie na nastavenie hlasitosti a dlhšiu výdrž batérie pre až šesť hodín počúvania.

Telefóny iPhone sú kľúčovým zdrojom príjmov firmy Apple. V poslednom fiškálnom roku mali na tržbách podiel 52,4 percenta.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok