Nálety na severozápade Sýrie, ktoré sú pripisované Rusom, si vyžiadali sedem obetí

TA3 TASR
8.9.2022 18:10

Nálety na povstalcami ovládanú provinciu Idlib na severozápade Sýrie si vo štvrtok vyžiadali životy siedmich civilistov a najmenej 12 zranených. Sýrska opozícia, ktorá v súčasnosti ovláda len malú časť územia krajiny, tvrdí, že v Idlibe šlo o nálet ruských lietadiel.

Nálety na severozápade Sýrie, ktoré sú pripisované Rusom, si vyžiadali sedem obetí
Twitter/The White Helmets

S odvolaním sa na aktivistov a záchranné služby o tom informovala agentúra AP. Ako je známe, Rusko je hlavným spojencom síl sýrskeho prezidenta Bašára Asada a svojho času mu ruské jednotky pomohli zvrátiť priebeh občianskej vojny v krajine v prospech asadovského režimu. Moskva zatiaľ na tieto správy zo Sýrie nereagovala.

Dobrovoľníci sýrskej civilnej obrany vo svojom vyhlásení upozornili, že oblasť, ktorá bola terčom náletu, bola zasiahnutá  raketami zem-zem a kazetovou muníciou. Agentúra AP uviedla, že informácie o aktéroch leteckých útokov a ich cieľoch nie je nateraz možné overiť z nezávislých zdrojov.  

Kým provincia Idlib na severozápade Sýrie je v rukách radikálnej sunnitskej skupiny Haját Tahrír aš-Šám (v preklade: Organizácia pre oslobodenie Levanty), ktorá je napojená na teroristickú sieť al-Káida, severosýrsku provinciu Aleppo majú v rukách povstalecké skupiny podporované Tureckom. 

Agentúra AP dodala, že viac než 90 percent obyvateľov oblasti ovládanej povstalcami žije v extrémnej chudobe a sú odkázaní na humanitárnu pomoc.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok