Austrália smeruje k uhlíkovej neutralite. Do roku 2030 chce znížiť emisie takmer o polovicu

TA3 TASR
8.9.2022 12:13

Austrálsky parlament schválil zákon, na základe ktorého sa Austrália zaväzuje znížiť do roku 2030 emisie skleníkových plynov o 43 percent oproti úrovni v roku 2005 a do roku 2050 byť uhlíkovo neutrálne.

znečisťovanie emisie skleníkové plyny  (ČTK/Tetra Image)
ČTK/Tetra Image

Austrálska vláda vedená labouristickým premiérom Anthonym Albanesom sľúbila po svojom májovom nástupe k moci, že stanoví pre krajinu ambicióznejšie ekologické ciele, ktoré budú v súlade so záväzkami ďalších rozvinutých krajín sveta. Predchádzajúca konzervatívna vláda Austrálie bola za svoju politiku v oblasti životného prostredia kritizovaná.

Austrália patrí k najväčším svetovým vývozcom skvapalneného zemného plynu a uhlia, ktorého spaľovaním vzniká skleníkový plyn CO2. V prepočte na obyvateľa je kvôli svojej závislosti na energii vyrábanej z uhlia tiež jedným z najhorších znečisťovateľov ovzdušia na svete.

"Schválenie zákona o klimatických zmenách vysiela svetu signál, že Austrália je odhodlaná znížiť emisie a využiť ekonomické príležitosti, ktoré ponúkajú obnoviteľné energetické zdroje," uviedol v dnešnom vyhlásení minister pre energetiku a klimatické zmeny Chris Bowen.

Vládnuca Austrálska labouristická strana sa k zníženiu emisií o 43 percent do roku 2030 zaviazala už v júni a následne tento cieľ schválila dolná komora parlamentu, kde majú labouristi väčšinu. Senát zákon odsúhlasil dnes v pomere 37 hlasov k 30. Okrem labouristov zaň hlasovali Zelení a nezávislí. Proti boli opoziční konzervatívci, ktorí v minulých rokoch presadzovali zníženie emisií skleníkových plynov o 26 až 28 percent do roku 2030.

Zelení klimatický balíček síce podporili, uviedli ale, že sa v budúcnosti budú tiež snažiť blokovať akékoľvek nové projekty na ťažbu uhlia a zemného plynu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok