Prudké zníženie cien ropy bolo iba chvíľkové, jej hodnota opäť vzrástla. Pozornosť sa obracia k Putinovi

TA3 TASR
8.9.2022 09:28

Ceny ropy sa po prudkom poklese v stredu (7. 9.), keď cena Brent prvýkrát od začiatku februára klesla pod 90 USD za barel (159 litrov), vrátili vo štvrtok k rastu. Podporili ich najnovšie vyjadrenia ruského prezidenta o prípadnom úplnom zastavení dodávok energií z Ruska do európskych krajín. Cena ropy Brent sa však stále drží hlboko pod 90 USD za barel. Informuje o tom správa agentúry Reuters a údaje agentúry Bloomberg.

Lacnejšie tankovať tak skoro zrejme nebudeme. Analytici odhadujú, že vysoké ceny sa udržia mesiace
TASR/František Iván

Pozornosť trhov sa obrátila k ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi, ktorý v stredu na Východnom ekonomickom fóre vo Vladivostoku vyhlásil, že krajinám, ktoré na ruské komodity zavedú cenové stropy, prestane Rusko svoju ropu a plyn dodávať. Ministri energetiky Európskej únie sa už v piatok (9. 9.) zídu na mimoriadnom summite, na ktorom by mali riešiť otázku vysokých cien ropy a plynu, pričom diskutovať sa bude aj o cenových stropoch.

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v novembri dosiahla do 8.35 h SELČ 88,26 USD (89,29 eura) za barel. Oproti predchádzajúcej uzávierke to znamená rast o 26 centov (0,30 %). Na záver stredajšej uzávierky klesla cena Brentu o vyše 5 % na 88 USD. To bola najnižšia cena pri uzávierke od začiatku februára a prvýkrát od 8. februára klesla pod 90 USD/barel.      

Cena americkej ľahkej ropy WTI s októbrovým kontraktom dosiahla 82,27 USD/barel. V porovnaní s predchádzajúcou uzávierkou to znamená rast o 33 centov alebo 0,40 %.
 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok