Vládny kabinet Trussovej po prvý raz zasadol. Nová premiérka zamierila aj do parlamentu

TA3 TASR
7.9.2022 13:52

Vládny kabinet novej britskej premiérky Liz Trussovej v stredu po prvý raz zasadol v sídle britských premiérov na Downing Street. Premiérka po rokovaní vlády zamierila do parlamentu, kde bude čeliť otázkam poslancov.

Premiérka osobne čelí otázkam poslancov každú stredu v období, keď zasadá parlament. Líder opozície - v súčasnosti predseda Labouristickej strany Keir Starmer - má k dispozícii šesť otázok. Predseda Dolnej snemovne potom dá príležitosť ďalším poslancom, ktorí majú po jednej otázke, vysvetľuje BBC.

Britská kráľovná Alžbeta II. Trussovú v utorok oficiálne poverila zostavením vlády. Nová premiérka potom predstavila tri priority - zníženie daní, boj proti energetickej kríze "spôsobenej Putinovou vojnou" na Ukrajine a podporu zdravotníctva. Trussová tiež  oznámila zloženie svojho kabinetu.

Ministrom zahraničných vecí po Trussovej sa stal doterajší minister školstva James Cleverly. Vicepremiérkou a ministerkou zdravotníctva bude doterajšia ministerka sociálnych vecí Therese Coffeyová. V lete viedla volebnú kampaň Trussovej, keď sa uchádzala o post líderky Konzervatívnej strany.

Novým ministrom financií je Kwasi Kwarteng, ktorý doteraz šéfoval rezortu obchodu, energetiky a priemyselných stratégií. Rezort vnútra povedie doterajšia generálna prokurátorka Anglicka a Walesu Suella Bravermanová. Ben Wallace zostáva ministrom obrany.

Poslanec Tom Tugendhat, ktorý sa uchádzal o post lídra konzervatívcov, sa stal ministrom pre národnú bezpečnosť. Členmi kabinetu sú aj ďalší neúspešní kandidáti zo súboja o vedenie konzervatívcov. Penny Mordauntová má na starosti záležitosti Dolnej snemovne parlamentu a Nadhim Zahawi povedie úrad vlády a úrad pre rovnosť pohlaví.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok