Odkiaľ prišiel Covid-19? Štúdia z Izraela tvrdí, že netopiere sú v tom nevinne

TA3/SB The Jeruzalem Post
7.9.2022 06:00

Viac ako dva a pol roka po tom, čo prvýkrát objavili Covid-19, a z jeho prenosu obviňovali netopiere v Číne, vedci z univerzity v izraelskom Tel Avive prišli s novým tvrdením. Vyhlásili, že spojitosť medzi pandémiou a lietajúcimi cicavcami nebola založená na dostatočne presvedčivých vedeckých dôkazoch. Podľa nich spôsobila zbytočný stres a zmätok po celom svete. Prečo sú v tom podľa nich netopiere nevinne?

netopiere ilu 1140px (SITA/AP)
SITA/AP

Odborníci argumentujú, že netopiere majú vysokoúčinný imunitný systém, ktorý im umožňuje relatívne ľahko sa vysporiadať s vírusmi, ktoré sú u iných cicavcov považované za smrteľné. Napísal o tom spravodajský portál The Jerusalem Post.

Štúdiu viedla doktorka Maya Weinbergová z laboratória profesora Yossiho Yovela. Výskumný tím preskúmal desiatky popredných článkov a štúdií z tejto oblasti a ich závery boli publikované v prestížnom časopise iScience Journal pod názvom "Revízia paradigmy: Sú netopiere skutočne rezervoármi patogénov alebo majú účinný imunitný systém?".

Krvilačné a nebezpečné?

Netopiere majú zlú povesť a sú označované za "krvilačných drakulov" či za šíriteľov rôznych vírusov, vrátane koronavírusu SARS-CoV-2, napísal izraelský server. Tieto tvrdenia sú ale podľa novej štúdie vedcov z Tel Avivu chybné. Doktorka Weinbergová sa v nej snažila vyvrátiť "chybnú teóriu“ a dokázať, že netopiere zohrávajú dôležitú úlohu, napríklad v pojedaní hmyzu, opätovnom vysádzaní stromov v odlesnených oblastiach či v opeľovaní plodín.

Vedci tvrdia, že naozaj existujú dôkazy o tom, že pôvod "historického potenciálu“ Covidu-19 bol v netopieroch, no ani takmer tri roky od začiatku pandémie však stále nepoznajú jej prvotnú príčinu.

"Vo všeobecnosti sú netopiere mylne považované za akési rezervoáre (prenášačov) mnohých nákazlivých chorôb len preto, že sú sérologicky pozitívne, inými slovami, majú protilátky, čo znamená, že chorobu prežili a vytvorili si protilátky, teda už nie sú nositeľmi vírusu," vyhlásila Weinbergová. "Napriek tomu je vírus v mnohých prípadoch podobný ľudskému patogénu, ktorý bol pravdepodobne nájdený u netopierov. Nie je však pre ľudí patogénny a nestačí na to, aby boli netopiere považované za prenášačov,“ dodala doktorka.

Ako prebiehal výskum?

"Aby sme preskúmali celkovú situáciu, urobili sme metaanalýzu literatúry a skontrolovali sme nález na viac ako 100 vírusoch, pre ktoré sú netopiere považované za potenciálnych prenášačov, ako sú ebola, SARS a Covid," vysvetlila. "Zistili sme, že v značnom počte prípadov (48 %) bolo toto tvrdenie založené skôr na výskyte protilátok alebo PCR testoch, než na skutočnej izolácii identických vírusov. Navyše, mnohé z hlásených zistení nie sú presvedčivé," tvrdí v štúdii Weinbergová. 

Podľa nej iba izolácia vírusu nestačí na to, aby bolo zviera považované za prenášača. Je totiž potrebný minimálny počet indexových prípadov, v ktorých je vírus izolovaný, aby mohlo byť zviera považované za prenášača, a taktiež je dôležité zohľadniť, ako bol vírus prenesený. 

"Okrem toho samotná detekcia konkrétneho vírusu u netopierov nemusí nevyhnutne znamenať ďalšiu infekciu. Na to, aby k tomu došlo, musia existovať iné biologické, ekologické a antropogénne podmienky,“ konštatovala vedkyňa.

Netopiere sa dokážu vyrovnať s vírusmi

Podľa vedcov sa v posledných rokoch hromadia dôkazy o tom, že netopiere sa dokážu vyrovnať s rôznymi vírusmi, vrátane smrteľných, a to oveľa lepšie ako ľudia a väčšina ostatných cicavcov. Po viac ako storočí sústredenia sa na vírusy, ktoré prenášajú netopiere, sa zdá, že ich imunitný systém je charakterizovaný obmedzenou reakciou počas zápalových procesov.

Je vedecky dokázané, že netopiere si vyvinuli vynikajúcu rovnováhu medzi odolnosťou a toleranciou, čo znamená zvýšenú obrannú odpoveď hostiteľa a imunitnú toleranciu prostredníctvom množstva rôznych mechanizmov. Dobre vyvážená reakcia imunitného systému týchto cicavcov tak zabraňuje vývoju vírusu.

"Komplexná štúdia, ktorú sme vykonali, vyvoláva vážne pochybnosti o tom, že pôvodcom prepuknutia Covidu-19 sú netopiere. Zistenia vedú k opačnému pohľadu, podľa ktorého musíme do hĺbky študovať imunologické antivírusové schopnosti netopierov, a tak získať nové a účinné prostriedky na to, aby mohlo ľudstvo bojovať proti nákazlivým chorobám, starnutiu a rakovine,“ uviedli v závere štúdie izraelskí vedci.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok