Ministri za SaS sa rozlúčili s Úradom vlády, mená svojich nástupcov nepoznajú

TA3
7.9.2022 18:55

Ministri za SaS sa rozlúčili s Úradom vlády a čaká sa na ich náhradníkov. Ich mená však každý tají. Lídri troch vládnych strán sa však zhodujú v jednom: musia to byť nestraníci a odborníci, aby vyhovovali všetkým.

Ministri v demisii zo SaS sa zúčastnili na rokovaní vlády - poslednýkrát. V parlamente na nich čakajú poslanecké kreslá. Odovzdať svoje agendy však zatiaľ nemali komu - mená svojich nástupcov nepoznajú. Štyria ministri v demisii si tak sadnú do poslaneckých lavíc. Odchodom Branislava Grohlinga príde o svoj mandát Milan Laurenčík, ktorý je dokonca aj podpredsedom parlamentu. Na tomto poste tak zatiaľ zostáva Gábor Grendel z OĽANO a Juraj Blanár zo Smeru.

Pobrať sa z parlamentu bude musieť aj poslanec Miroslav Žiak. Nahradí ho Richard Sulík. Na vláde sa lúčil aj šéf rezortu zahraničných vecí Ivan Korčok. Ten je nominantom strany SaS a do parlamentu si nesadne. Podľa našich informácií je ale najvážnejším kandidátom dlhoročný diplomat Rastislav Káčer

O nových ministroch rokujú všetci koaliční partneri. Či ale zaváži aj názor predsedníčky Za ľudí Veroniky Remišovej je otázne. Tá príde po návrate Márie Kolíkovej do parlamentu o poslankyňu Alexandru Pivkovú. V pléne jej tak zostanú len traja zákonodarcovia. Na najbližšie rokovanie vlády by ale už mali prísť noví ministri. Tí zatiaľ nie sú.

Stále však platí, že ministrami by mali byť odborníci. Igor Matovič hovorí o kombinácii menšinovej a úradníckej vlády. Zodpovednosť si však nebude mať kto prevziať. Eduard Heger tvrdí, že politickú zodpovednosť za nových šéfov rezortov preberie on.

Premiér Eduard Heger by sa mal s prezidentkou Zuzanou Čaputovou stretnúť budúci týždeň a predstaviť jej kandidátov na ministrov.


zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok