Markíza neuspela s odvolaním o náhradu škody v kauze zmeniek, od Agha žiadala viac ako dva milióny eur

TA3 TASR
7.9.2022 14:44

Spoločnosť Markíza - Slovakia neuspela s odvolaním o priznanie náhrady škody v kauze televíznych zmeniek. V stredu o tom rozhodol senát Najvyššieho súdu (NS) SR. Poškodená spoločnosť žiadala od právoplatne odsúdeného Štefana Agha viac ako dva milióny eur.

Ágh v záverečnej reči v kauze zmeniek: Ruskovi sa nedalo veriť. Verdikt padne v októbri
TASR/Jaroslav Novák

"Trovy civilného konania nemôžu predstavovať bezprostredne škodu spôsobenú trestným činom. Preto tieto trovy nemožno uplatňovať ako riadny nárok v trestnom konaní," argumentoval predseda senátu NS SR.

Špecializovaný trestný súd vlani odkázal Markízu v súvislosti s nárokom na uplatnenie náhrady škody na civilné konanie. "NS SR zamietol odvolanie, keďže mal za to, že rozsudok ŠTS je zákonný a správny aj v časti týkajúcej sa náhrady škody," uviedol pre TASR právny zástupca Markízy Tomáš Kamenec.

"Najvyšší súd rozhodol v zmysle môjho návrhu. V dôsledku tohto spáchaného zmenkového trestného činu nevznikla poškodenému bezprostredne škoda. Nebola vyplatená nikomu žiadna suma na úkor nejakého subjektu," povedal pre TASR prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Ján Šanta s tým, že súd preto nemohol rozhodnúť o uplatnení náhrady škody.

Štefana Agha odsúdil ŠTS vlani v októbri na 13-ročný nepodmienečný trest. Odpykáva si ho vo výkone trestu odňatia slobody s minimálnym stupňom stráženia. Zároveň súd previnilcovi uložil peňažitý trest vo výške 5-tisíc eur a ochranný dohľad. Súd ho uznal za vinného z obzvlášť závažného trestného činu falšovania, pozmeňovania a neoprávnenej výroby peňazí a cenných papierov spolupáchateľstvom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok