Ágh v záverečnej reči v kauze zmeniek: Ruskovi sa nedalo veriť. Verdikt padne v októbri

TA3 TASR
29.9.2021 14:22

Štefan Ágh, obžalovaný v kauze zmeniek TV Markíza, odmieta, že by ich falšoval. Vo svojej záverečnej reči v stredu pred Špecializovaným trestným súdom skonštatoval, že na zmenky niekto doplnil sumu a jemu nie je známe kto. "Nenaplnil som skutkovú podstatu trestného činu," uviedol.

Tvrdí, že bol majiteľom dvoch bianco zmeniek, ktoré podpísal, a majiteľom ďalších dvoch zmeniek bol podnikateľ Marian Kočner. Svoje zmenky mal dať overiť notársky okolo roku 2000 a preložiť do srbského jazyka a pre bezpečnosť uložiť na neznáme miesto. "Od roku 1998 som sa s Pavlom Ruskom nikdy nestretol. Ruskovi sa nedalo veriť. S Kočnerom som sa za posledných desať rokov stretával pomenej. Prišiel za mnou v roku 2014, že má investorov na preplatenie zmeniek. Rokovania viedol Kočner," povedal v záverečnej reči.

Obžalobu prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry Jána Šantu pokladá za účelovú a zmanipulovanú. Skritizoval, že neboli pripustené počas pojednávania viaceré ním a jeho obhajcom navrhované dôkazy. "Svedkovia obžaloby nemohli vedieť o existencii zmeniek. To preto, lebo ich Rusko o tom neinformoval. Prišli so mnou do styku minimálne," dodal.

Verdikt padne v októbri

Prokurátor Šanta navrhol Ághovi trest 14 rokov odňatia slobody v ústave so stredným stupňom stráženia. Navrhol súdu uznať ho za vinného z obzvlášť závažného trestného činu falšovania, pozmeňovania a neoprávnenej výroby peňazí a cenných papierov spolupáchateľstvom. Zároveň navrhol súdu uložiť mu trest vo výške 5-tisíc eur a ochranný dohľad.

Senát Špecializovaného trestného súdu v Pezinku prerušil hlavné pojednávanie do 12. októbra, keď aj vynesie verdikt. "Tá porada senátu pred vynesením rozsudku je nevyhnutná. Odzneli za dva dni nové veci, s ktorými sa musí súd vyrovnať," uviedol predseda senátu. 

Pojednávanie s Ághom sa začalo minulý rok v závere novembra. Vinu popiera a vyhlasuje, že žiadne zmenky v sume 34,5 milióna eur nesfalšoval a sú pravé.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok