Pojednávanie v kauze Fatima v stredu skončilo. Jankovská neprišla, proces bude pokračovať v októbri

TA3 TASR DENNÍK N
7.9.2022 07:30

Na Okresnom súd v Trnave v stredu pokračoval odročený proces v kauze trenčianskeho baru Fatima. V ňom čelí obžalobe aj bývalá štátna tajomníčka Monika Jankovská.

13:07 Hlavné pojednávanie v kauze Moniky Jankovskej bude pokračovať 13. októbra otázkami na svedka Michala Vidu.

11:04 Vyjadrenie obhajcu Moniky Jankovskej sa skončilo. Ku koncu ho začal prerušovať sudca Rudolf Bott. Advokát čítal zo znaleckých posudkov, ale aj svedeckých výpovedí, čo nemohol. Obhajcovia obžalovaných povedali, že vypovedať chce aj Vasko a Jankovská. Tí v stredu nie sú prítomní na pojednávaní, iba na dnešný deň súhlasili s pojednávaním v ich neprítomnosti. Informoval Denník N. 

9:30 Jankovskej obhajca uviedol, že obžaloba na jeho klientku nemala byť podaná. Povedal, že boli porušené práva na obhajobu tým, že jej nebolo umožnené záverečné naštudovanie vyšetrovacieho spisu. Podľa neho ju vyšetrovateľ informoval o termíne preštudovania, ale Jankovská sa na ňom nemohla zúčastniť, pretože bola zdravotne nespôsobilá. Práva na preštudovanie spisu sa však nevzdala. Orgány ospravedlnenie neakceptovali. 

9:03 Z trojice obžalovaných prišiel bývalý šéf protikorupčnej jednotky NAKA Róbert Krajmer, ktorý je obvinený aj v kauze Očistec. Prokurátor Ondrej Repa aj obhajcovia obžalovaných súhlasili, aby súd v stredu začal aj v neprítomnosti Moniky Jankovskej a Petra Vaska. Sudca Rudolf Bott tak mohol otvoriť hlavné pojednávanie v kauze Fatima. Píše Denník N. 

8:31 Bývalá štátna tajomníčka Monika Jankovská neprišla na odročené pojednávanie Okresného súdu v Trnave v kauze trenčianskeho baru Fatima. Jej advokát Peter Erdös povedal, že sa nedostavila zo zdravotných dôvodov. Jankovská aj ďalší obžalovaný Peter Vasko dali súhlas na konanie v neprítomnosti, advokáti predložili lekárske správy.

7:30 Začiatok odročeného procesu v kauze Fatima očakávame o 8.30 h. 

Pred procesom sa začala triasť

Monika Jankovská na pojednávanie 19. augusta v Trnave prišla v sprievode svojho advokáta Petra Erdösa. Potom sa začala nekontrolovateľne triasť a plakať. Jankovskej prišlo nevoľno aj na začiatku procesu a odišla z pojednávacej miestnosti. Súd napokon odročili Dôvodom bolo, že Jankovská si vraj nepreberala poštu a nebola jej doručená obžaloba, čím nemala včas splnené zákonné podmienky. 

Kauza Fatima

Moniku Jankovskú, ktorá mala za úplatok odsúdiť Ondreja Janíčka, obvinili v kauze prevodu baru Fatima na jeseň 2020. V marci 2020 ju zadržali v rámci akcie Búrka, a potom ju obvinili aj v rámci akcie Víchrica.

"Hlavné pojednávanie bolo odročené z dôvodu, že neboli splnené zákonné procesné podmienky na jeho vykonanie," priblížila hovorkyňa Krajského súdu Trnava a okresných súdov v jeho obvode Jana Kondákorová. Ako ďalej uviedla, hlavné pojednávanie bolo okrem 7. septembra odročené aj na 13. októbra a 6. decembra 2022.

Krajmer a Vasko na lavici obžalovaných 

Okrem bývalej štátnej tajomníčky čelia obžalobe pre zločin vydierania a zločin marenia spravodlivosti bývalý šéf protikorupčnej jednotky NAKA Róbert Krajmer a Peter Vasko. Obžalobu podal na OS Trenčín vlani v auguste prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry. Na základe rozhodnutia Najvyššieho súdu SR rozhoduje tento prípad OS Trnava.  

Obžaloba nemala byť podľa advokáta Moniky Jankovskej Petra Erdősa nikdy podaná. Argumentuje, že klientke nebolo pred jej podaním umožnené preštudovanie vyšetrovacieho spisu. "Ona sa toho nevzdala, ona to chcela využiť a nebolo jej to umožnené," zdôraznil a zároveň spochybnil obsah obžaloby.

Viac v článku nižšie: 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok