USA ohlásili ďalší test medzikontinentálnej balistickej rakety, Rusov vopred informovali

TA3 TASR
6.9.2022 20:55

Americká armáda uskutoční v stredu druhý test medzikontinentálnej balistickej rakety za necelý mesiac. V utorok o tom informoval hovorca Pentagónu.

USA ohlásili ďalší test medzikontinentálnej balistickej rakety, Rusov vopred informovali
Twitter/W.J. Hennigan

"V stredu skoro ráno sa z Vandenbergovej základne v Kalifornii uskutoční skúšobné operačné odpálenie medzikontinentálnej balistickej rakety Minuteman III bez bojovej hlavice," povedal novinárom hovorca Pentagónu, brigádny generál Pat Ryder. Zdôraznil, že ide o bežnú a dlhodobo plánovanú skúšku, o ktorej boli vopred informované Rusko aj ďalšie krajiny.

Agentúra AFP poznamenáva, že verejné avizovanie raketových skúšok je zo strany Pentagónu nezvyčajným krokom. Americká armáda ich zvyčajne oznamuje až po ich vykonaní.

Stredajší test medzikontinentálnej strely má podľa Rydera "demonštrovať pripravenosť amerických nukleárnych síl a posilniť dôveru v bezpečnosť a účinnosť odstrašovacieho jadrového arzenálu USA".

Spojené štáty 16. augusta uskutočnili úspešnú skúšku balistickej strely dlhého doletu schopnej niesť jadrové zbrane. Raketa Minuteman III niesla tzv. návratové teleso, v ktorom môže byť pri strategickom konflikte umiestnená jadrová hlavica. Teleso prekonalo vzdialenosť približne 6760 kilometrov k atolu na Marshallových ostrovoch ležiacemu v západnej časti Tichého oceánu.

Túto skúšku rakety Minuteman III Pentagón tento rok už dvakrát odložil, aby zabránil zvyšovaniu napätia v súvislosti s Ukrajinou a Taiwanom. Oba testy sa preto teraz netradične konajú len v rozmedzí niekoľkých týždňov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok