Baraník pre ta3 vysvetlil, ako funguje menšinová vláda. Kedy môže padnúť?

TA3/Martin Linhart SB
6.9.2022 18:22

Od pondelka je vláda Eduarda Hegera menšinová. Ministri SaS podali demisiu, strana Richarda Sulíka prešla do opozície. Slovenská ústava však nepozná termín menšinová vláda. Ako funguje a kedy by mohla zaniknúť? To vysvetlil Kamil Baraník, vedúci Katedry ústavného práva Právnickej Fakulty UMB, ktorý povedal viac o jej ústavnoprávnych rámcoch.

"Vláda má dôveru stále, pokiaľ jej nie je vyslovená nedôvera, alebo ak by sama nepožiadala o vyslovanie dôvery. Ak by ju chceli poslanci odvolať, je potrebná nadpolovičná väčšina všetkých poslancov. Je to racionálne pravidlo," vysvetlil jej fungovanie Baraník. 

Menšinová vláda môže naďalej vykonávať svoje právomoci, ak jej to parlament dovolí. Vláda sa však nesmie ocitnúť v menšine. Ak by bol odvolaný predseda vlády, teda Eduard Heger, vláda padá ako celok. "Platí, že vládu a jej jednotlivých členov menuje prezident," hovorí ďalej. 

Čo sa týka parlamentu, len v prípadoch obštrukcie je podľa Baraníka možné ho rozpustiť. Viac už povedal v rozhovopre pre ta3.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok