Kto prevezme post po Korčokovi? Káčer pre ta3: Som zvedavý na to, ako sa koalícia dohodne

ta3/Henrieta Mihalková
6.9.2022 16:17

Ultimátum SaS vypršalo, zázrak sa nekonal a Slovensko má od pondelka menšinovú vládu. Po tom, ako ministri z SaS Branislav Gröhling, Mária Kolíková a Ivan Korčok podali demisie sa začalo špekulovať, kto by ich mohol nahradiť. Premiér Eduard Heger uviedol, že ich miesta obsadia odborníci. Ako možní nástupcovia sa spomínajú napríklad analytik Karol Hirman či diplomat a veľvyslanec Rastislav Káčer.

Kto prevezme post po Korčokovi? Káčer pre ta3: Som zvedavý na to, ako sa koalícia dohodne
TASR/Jakub Kotian

Ako premiér Heger oznámil v pondelok po demisiách "saskárskych" ministrov, jeho vláda bude vzhľadom na ich odchod menšinová. "Mojou preferenciou je, aby sme obsadili rezorty odborníkmi," povedal predseda vlády a dodal, že je na tom v koalícii zhoda.

Hirman, Bradáč i Káčer

Štátni tajomníci by mali z ministerstiev odísť zo svojich pozícií do polovice septembra. Dočasne bude po Richardovi Sulíkovi viesť rezort štátny tajomník Ján Oravec. V súvislosti so Sulíkovým nástupcom sa medzi prvými skloňovalo práve jeho meno. Prvé špekulácie o menách potenciálnych ministrov hospodárstva, školstva, spravodlivosti a zahraničných vecí sa začali v médiách objavovať už počas prázdnin.

Ako uviedol v utorok Denník N, OĽANO a Heger majú po odchode SaS niekoľko kandidátov a viacerí už dostali ponuky. Ešte pred demisiou Richarda Sulíka, ktorú podal posledný augustový deň, sa v súvislosti s jeho nástupcom spomínalo meno analytika a experta na energetiku Karla Hirmana. Pre denník uviedol, že sa nachádza v zahraničí a nevie, o čom sa hovorilo na koaličnej rade, a preto informáciu o ponuke nepotvrdil ani nevyvrátil.

Ponuku viesť ministerstvo spravodlivosti po Márii Kolíkovej dostal podľa Denníka N dlhoročný sudca Ľudovít Bradáč, ktorý sa už aktívne práci sudcu nevenuje. Minulý rok ho vláda Eduarda Hegera vymenovala za člena Súdnej rady. Potenciálnym ministrom školstva by sa mohol stať Daniel Bútora, spomína sa aj meno Richarda Vašečku. 

Za Ivana Korčoka by mohol nastúpiť veľvyslanec Slovenska v Českej republike a dlhoročný diplomat Rastislav Káčer, o ktorom sa hovorilo ako možnom adeptovi na funkciu už po posledných parlamentných voľbách. "Nemám nič k téme personálnych zmien vo vláde, čo by som osobne, verejne komentoval. Sám som zvedavý na to, ako sa koalícia dnes dohodne na tom, ako ďalej," uviedol veľvyslanec Slovenska v Českej republike Rastislav Káčer pre portál ta3.com.

Mená nových lídrov rezortov plánuje premiér Heger predstaviť najskôr prezidentke Zuzane Čaputovej a až potom verejnosti. Kto bude nástupcom Gröhlinga, Kolíkovej, Korčoka a Sulíka by mal oznámiť najskôr budúci týždeň, keďže prezidentka sa nachádza na pracovných cestách v zahraničí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok