Ruská ropa opäť tečie. Je zarážajúce, že Ukrajina situáciu nevysvetlila, hovorí odborník Hirman

TA3
10.8.2022 16:26

Slovnaft zaplatil namiesto Rusov a ropa na Slovensko by už mala v tejto chvíli opäť tiecť. Podľa ministra hospodárstva Richarda Sulíka sa tak stalo už štvrtýkrát. Avšak zmena systému by bola o mnoho ťažšia ako sa na prvý pohľad zdá. Tému sme prebrali s odborníkom na energetiku Karlom Hirmanom.

“Vysvetlenie ministra Sulíka rozširuje stanovisko ruského operátora Transnefť, z ktorého vyšlo najavo, že tá ropa od 4. augusta netečie,“ povedal Karel Hirman, odborník na energetiku. Sulík v tejto súvislosti ozrejmil že, problém bol v banke na území EÚ, ktorá ju považovala za porušenie sankcií. “Nie je to prekvapivé, banky sú opatrnejšie a platby do a z Ruska a Ukrajiny sú zložitejšie,“ dodal Hirman.

Pre Hirmana je zarážajúce, že Ukrajina doteraz situáciu nevysvetlila. “Dozvedáme sa tieto vysvetlenia až dnes a to z iných zdrojov,“ povedal. Za zaujímavé považuje, že žiadna z postihnutých rafinérií o tomto neinformovala. “Musel o tom informovať až ruský Transnefť,“ dodal.

“Zásoby pre Slovnaft financujú motoristi v cene benzínu,“ uviedol Hirman. Pripomenul, že existuje aj princíp povinných deväťdesiatdňových zásob, ktorý nevymyslela naša vláda, ale bol zavedený pri vstupe Slovenska do Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj. “Podotýkam, že to sú komerčné zásoby, armáda má svoje vlastné utajené zásoby,“ dodal.

Hirman si nemyslí, že treba nový systém platieb za ropu. “Tento systém funguje od čias pádu Sovietskeho zväzu,“ povedal. Avšak pripomenul, že za prepravu sú zodpovední operátori ropovodov rôznych krajín, čo je v našom prípade Transpetrol. “Ak by tento mechanizmus prešiel zmenou, museli by s ňou súhlasiť všetci zainteresovaní, čo nie je také jednoduché,“ dodal Hirman v ta3.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok