Tak takto?!: Hľadá sa recept na zlacnenie energií. Bude riešením privatizácia elektrární a odchod z burzy v Lipsku?

TA3
5.9.2022 10:17

Európa dopláca na energetickú vojnu. Abnormálny rast cien elektriny a plynu zneisťuje obyvateľstvo a privádza do krachu mnohé firmy. Politici naprieč všetkými krajinami hľadajú riešenia. Predseda slovenského parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) včera vyhlásil, že treba zastropovať ceny energií a v krajnom prípade aj zoštátniť Slovenské elektrárne.

peniaze energia elektrina euro financie platba 1140 px (ČTK/PICTURE ALLIANCE/CHROMORANGE / Barbara Kraske)
ČTK/PICTURE ALLIANCE/CHROMORANGE / Barbara Kraske

Po reforme trhu s energiami však už volajú aj krajiny, ktoré jeho doterajšiu podobu hájili. Podľa Nemecka a Rakúska je hlavným problémom naviazanie cien elektriny na ceny plynu. Ktoré po dnešnej informácii, že Gazprom stopol plyn pre Európu vyskočili o 30 percent.

Prečo je elektrina taká drahá a ako fungujú energetické burzy? Je zastropovanie cien energií technicky možné? Dajú sa znárodniť elektrárne a bol by riešením odchod z burzy v Lipsku? 

O trhu s energiami a o tom, či je v tejto podobe reformovateľný, ale aj o tom, kam až môžu ceny energií rásť, bude reč v dnešnej relácii Tak takto?! Hosťom Anky Žitnej bude dnes o 12.30 ekonóm a člen Národnej ekonomickej rady vlády Českej republiky Lukáš Kovanda.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok