Zelenskyj varuje Európanov pred ťažkou zimou. Tvrdí, že Rusko sa snaží útočiť chudobou tam, kde zatiaľ nemôže raketami

TA3 ČTK
4.9.2022 15:55

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odkázal Európanom, aby očakávali ťažkú ​​zimu kvôli ruskej invázii do jeho krajiny, ktorá viedla k obmedzeniu vývozu ropy a plynu z Ruska. Uviedla to agentúra Reuters s odvolaním sa na pravidelné videoposolstvo Zelenského, podľa ktorého chce Moskva zničiť normálny život Európanov.

Zelenskyj varuje Európanov pred ťažkou zimou. Tvrdí, že Rusko sa snaží útočiť chudobou tam, kde zatiaľ nemôže raketami
TASR/AP

"Rusko pripravuje na tohtoročnú zimu rozhodujúci energetický úder na všetkých Európanov," vyhlásil Zelenskyj. "Snaží sa útočiť chudobou a politickým chaosom tam, kde zatiaľ nemôže útočiť raketami," dodal.

Zelenskyj to uviedol po tom, čo ruský gigant Gazprom oznámil, že zatiaľ neobnoví dodávky plynu potrubím Nord Stream 1, ktoré je pre Európu kľúčové. Moskva sa odvoláva na západné sankcie uvalené kvôli invázii na Ukrajinu a na technické problémy, ktoré spôsobili prerušenie dodávok energie. Európske krajiny, ktoré podporili Kyjev diplomaticky a vojensky, obvinili Rusko, že dodávky energie využíva ako zbraň.

Podľa niektorých analytikov hrozí, že nedostatok a nárast životných nákladov s blížiacou sa zimou oslabí podporu Kyjeva zo strany Západu, ktorý sa snaží vysporiadať s nespokojnými obyvateľmi.

Skupina vyspelých krajín G7 v piatok oznámila, že zavedie cenový strop na ruskú ropu aj ropné produkty. Kremeľ vyhlásil, že zastaví predaj ropy do všetkých krajín, ktoré tento limit zavedú.

Nemecký kancelár Olaf Scholz dnes uviedol, že jeho vláda počítala s úplným zastavením dodávok plynu v decembri, ale sľúbil, že jeho krajina zimu zvládne. "Rusko už nie je spoľahlivým energetickým partnerom," povedal Scholz na tlačovej konferencii v Berlíne.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok