VIDEO: Mešitou v Afganistane otriasol výbuch. Zahynulo takmer 20 osôb a ďalších 21 je zranených

TA3 TASR ČTK
2.9.2022 13:41

V mešite v západoafganskom meste Herát došlo počas piatkových modlitieb k výbuchu, pri ktorom zahynul imám mulla Mudžíb Rahman Ansárí a ďalších najmenej 18 osôb. Zranených je podľa zdravotníkov 23 ľudí. Informujú o tom afganský spravodajský kanál TOLOnews a agentúra AP.

VIDEO: Mešitou v Afganistane otriasol výbuch. Zahynulo takmer 20 osôb a ďalších 21 je zranených
Twitter/AFP News Agency

Informáciu o úmrtí imáma potvrdil aj hovorca samosprávy provincie Herát s tým, že išlo o samovražedný atentát. Na sociálnych sieťach sa objavili fotografie zakrvavených tiel ležiacich na podlahe mešity, napísala agentúra AFP. Ansárí bol vplyvným duchovným podporujúcim vládnuce hnutie Taliban a bol známy svojimi plamennými rečami. Na náboženskom zhromaždení v Kábule nedávno vyhlásil, že tí, ktorí broja proti "našej islamskej vláde", by mali byť popravení.

K zodpovednosti za výbuch v mešite sa podľa agentúry AP bezprostredne nikto neprihlásil. Viacero predchádzajúcich útokov v afganských mešitách podľa vlastných vyhlásení vykonala militantná organizácia Islamský štát, ktorá sa pri tom zamerala predovšetkým na šiitov. Útočila aj na Taliban, ktorý je však rovnako ako Islamský štát, sunnitský. Mešita v Heráte bola taktiež sunnitská.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok