Taliban nenašiel telo vodcu al-Káidy, pokračuje vo vyšetrovaní

TA3 TASR
25.8.2022 12:50

Afganské hnutie Taliban nenašlo telo vodcu teroristickej siete al-Káida Ajmana Zawahrího, ktorého minulý mesiac zabil americký útok, a pokračuje vo vyšetrovaní. Oznámil to vo štvrtok hovorca hnutia Zabíhulláh Mudžáhid.

Taliban nenašiel telo vodcu al-Káidy, pokračuje vo vyšetrovaní
Twitter/Cityreport24

USA zabili Zawahrího koncom júla raketou Hellfire na balkóne domu v Kábule, kde sa ukrýval. Išlo o najväčší úder proti militantom z al-Káidy odvtedy, ako špeciálna jednotka amerického námorníctva SEAL pred vyše desiatimi rokmi v Pakistane zlikvidovala Usámu bin Ládina.

Taliban začiatkom augusta uviedol, že jeho vláda nemala informácie o tom, že Zawahrí má v Kábule útočisko. Zároveň varoval Spojené štáty, aby nezopakovali útok na afganské územie. Zawahrí pochádzal z Egypta a pracoval ako lekár, neskôr sa pridal k radikálom a podieľal sa na útokoch proti USA z 11. septembra 2001. Patril k najhľadanejším zločincom na svete.

Jeho smrť v Kábule vyvolala otázky, či mu útočisko nezaistil Taliban. V dohode s USA z roku 2020 o stiahnutí zahraničných síl z Afganistanu sa Taliban zaviazal, že nebude poskytovať útočisko militantným skupinám, ktoré ohrozujú USA a ich spojencov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok