Trump uviedol, že ak by bol znovu zvolený na post prezidenta, omilostil by svojich priaznivcov, ktorí zaútočili na Kapitol

TA3 ČTK
2.9.2022 11:23

Bývalý americký prezident Donald Trump uviedol, že poskytuje finančnú pomoc niektorým z tých svojich priaznivcov, ktorí 6. januára 2021 podnikli útok na americký Kapitol. Dodal, že ak by bol znovu zvolený do Bieleho domu, pozeral by sa veľmi priaznivo na ich omilostenie a ospravedlnil by sa im, informovala agentúra Reuters.

Trump
TASR/AP

"Mám na mysli úplné omilostnenie s ospravedlnením mnohým ľuďom," povedal vo štvrtok moderátorke konzervatívneho rádia Wendy Bellovej. "Budem sa veľmi, veľmi silno zaujímať o milosti, plné milosti," dodal Trump. Jeho zať Jared Kushner dnes uviedol, že Trump o prezidentskej kandidatúre v roku 2024 "zjavne uvažuje". Samotný Trump už niekoľkokrát naznačil, že sa bude o Biely dom znova uchádzať, ale zatiaľ to priamo nepotvrdil.

Trumpovi stúpenci vlani v januári zaútočili na sídlo amerického Kongresu v snahe zabrániť formálnemu potvrdeniu víťazstva demokrata Joea Bidena v prezidentských voľbách. V spojitosti s útokom zahynulo päť ľudí a viac ako 140 strážcov zákona utrpelo zranenie. Podľa verejnoprávneho rozhlasu NPR bolo z trestných činov súvisiacich so 6. januárom obvinených viac ako 875 ľudí. Vinu doteraz priznalo 370 z nich.

Trump, ktorý dôrazne popiera akékoľvek pochybenia v súvislosti s udalosťami zo 6. januára, vo štvrtok uviedol, že niektorým účastníkom vniknutia do Kapitolu poskytuje pomoc. "Finančne podporujem ľudí, ktorí sú neuveriteľní, a vlastne pred dvoma dňami boli v mojej kancelárii, takže na nich veľmi myslím. To, čo tým ľuďom urobili, je hanebné," vyhlásil Trump.

Bývalý prezident USA sa takto vyjadril vo štvrtok, keď padol zatiaľ najdlhší trest udelený v súvislosti s nepokojmi v Kapitole. Bývalý newyorský policajt Thomas Webster bol odsúdený na desiatich rokov väzenia za násilie, ktorého sa dopustil pri nepokojoch. Súdna porota zistila 65-ročného Webstera vinným už máji, keď odmietla argument obžalovaného, že konal v sebaobrane, keď udrel washingtonského policajta tyčou a zvalil ho k zemi. "Niektorí právnici na druhej strane sú tí najchladnokrvnejší ľudia. Nezaujímajú sa o rodiny. Nezáleží im na ničom," vyhlásil Trump.

Sudca Amit Mehta, ktorý rozsudok vyniesol, uviedol, že okrem policajta bola ďalšou obeťou útoku "demokracia". Vyšetrovací výbor Snemovne reprezentantov tento rok v lete pri niekoľkých vypočutiach predložil rozsiahle dôkazy o tom, že Trump 6. januára povzbudzoval dav k tomu, aby sa vydal do Kapitolu. Podľa výboru tiež nereagoval na prosby, aby vyzval na zastavenie násilia. Výbor má vo vyšetrovaní pokračovať na jeseň. Rozhodnutie o tom, či bude na Trumpa podané trestné oznámenie, ale musí urobiť americké ministerstvo spravodlivosti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok