Biden ostro kritizoval Trumpa a jeho prívržencov. Ich ideológiu označil za polofašizmus, čo vyvolalo rozruch

TA3 ČTK
2.9.2022 10:37

Americký prezident Joe Biden v prejave vo Filadelfii vyhlásil, že extrémizmus jeho predchodcu v Bielom dome Donalda Trumpa a Trumpových prívržencov medzi republikánskymi politikmi rozvracia demokraciu. V meste, ktoré sa stalo kolískou americkej demokracie, obvinil svojich politických odporcov, že otriasajú samými základmi Spojených štátov.

db
TASR/AP

"Donald Trump a MAGA-republikáni predstavujú extrémizmus ohrozujúci samé základy našej republiky," povedal Biden pred historickou budovou Independence Hall vo Filadelfii, kde bola prijatá Deklarácia nezávislosti Spojených štátov a tiež americká ústava.

Sedemdesiatdeväťročný demokratický prezident ostro kritizuje krajné krídlo republikánov a "extrémnu filozofiu MAGA". Táto skratka je narážkou na Trumpovo volebné heslo z roku 2016 Make America Great Again (urobme Ameriku opäť veľkú).

Biden teraz vyčítal prívržencom MAGA, že "nerešpektujú ústavu, neveria v právny štát a neuznávajú vôľu ľudu", sú ochotní zvrátiť demokratické voľby, ignorovať ústavu Obvinil ich, že "sú odhodlaní vrátiť túto krajinu späť" a chcú Ameriku "bez práva na súkromný život, bez práva na antikoncepciu, bez práva vziať si toho, koho milujete", teda bez sobášov osôb rovnakého pohlavia. "Kým tu stojím, rovnosť a demokracia sú vystavené útoku. Nepredstierajme láskavo opak," povedal podľa agentúry Reuters.

Prezident v narážke na vpád Trumpových prívržencov do sídla Kongresu a Trumpovo spochybňovanie výsledku prezidentských volieb zdôraznil, že v USA nie je miesto pre politické násilie, a tiež vyhlásil, že nebude prihliadať, ako sa ľudia, odmietajúci uznať porážku, pokúšajú ukradnúť voľby. "Dlho sme si hovorili, že americká demokracia je zaručená. Ale nie je. Musíme ju brániť. Chrániť ju. Postaviť sa za ňu. Každý z nás," zdôraznil podľa serveru BBC News.

Zástupcovia krajnej pravice "tlieskajú hnevu, živia sa chaosom, nežijú vo svetle pravdy, ale v tieni klamstva", povedal Biden, ktorý sa snaží vyburcovať voličov demokratov a presvedčiť doteraz nerozhodné.

Biden označil ideológiu Trumpových vyvznávačov za polofašizmus

Biden ešte ako kandidát na prezidenta usporiadal vo Filadelfii prvé zhromaždenie svojej kampane. Uvedomuje si, že štát Pensylvánie, v ktorom sa Filadelfia nachádza, môže byť kľúčový pre úspech v novembrových voľbách do Kongresu a teda aj osudu pre zvyšok prezidentovho mandátu, poznamenala agentúra AFP. Pripomenula, že Biden nedávno prirovnal ideológiu Trumpových vyvznávačov k "polofašizmu".

Tento výraz pobúril konzervatívny tábor, ktorý prezidenta obviňuje, že prispieva k rozdeleniu Ameriky. Vodca republikánskej menšiny v Snemovni reprezentantov Kevin McCarthy vo štvrtok obvinil Bidena, že "démonizuje desiatky miliónov tvrdo pracujúcich Američanov". "Prezident Biden namiesto toho, aby sa snažil zjednotiť našu krajinu pri riešení problémov, rozhodol sa rozdeľovať, ponižovať a znevažovať svojich spoluobčanov," povedal McCarthy v Bidenovom rodnom meste Scranton v Pensylvánii.

Keby voľby boli hneď teraz, tak 47 percent voličov hlasovalo za demokratov, 44 percent pre republikánov, aspoň podľa prieskumu, ktorého výsledky vo štvrtok zverejnil denník The Wall Street Journal. Ešte v marci mala pravica náskok piatich percentuálnych bodov.

Ale voľby bývajú tradične nepriaznivé voči strane zastúpenej v Bielom dome, prieskumy verejnej mienky nebývajú neomylné a dva mesiace sú v americkej politike hotová večnosť, poznamenala AFP. Pre demokratov bude ťažké zachovať si väčšinu v Snemovni reprezentantov, ale dúfajú, že si ju udržia v Senáte, dodala s tým, že na to je nutné vyhrať v Pennsylvánii.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok