Šalamúnove ostrovy zakázali vstup amerického námorníctva do prístavov, USA sa obávajú vplyvu Číny

TASR TA3
30.8.2022 11:18

Šalamúnove ostrovy zakázali lodiam námorných síl Spojených štátov vstup do svojich prístavov. V utorok to oznámilo americké veľvyslanectvo v Canberre, informuje agentúra AFP s tým, že tento krok zvyšuje obavy z narastajúceho vplyvu Číny v danom regióne.

Šalamúnove ostrovy zakázali vstup amerického námorníctva do prístavov, USA sa obávajú vplyvu Číny
TASR/AP (ilu)

Ambasáda vo vyhlásení uviedla, že Spojené štáty dostali oficiálne oznámenie od vlády Šalamúnových ostrovov v súvislosti s moratóriom na vstup amerických lodí do prístavov tejto ostrovnej krajiny v Tichom oceáne. Ako dôvod predstavitelia Šalamúnových ostrovov uviedli prípravu aktualizácií v platných procedúrach týkajúcich sa pravidiel lodí vstupujúcich do miestnych prístavov.

K tomuto oznámeniu prišlo týždeň po tom, čo jedno plavidlo americkej pobrežnej stráže nedostalo povolenie na doplnenie paliva v hlavnom meste Šalamúnových ostrovov Honiara. V pondelok v rámci humanitárnej misie vplávala na Šalamúny ešte predtým, než moratórium vstúpilo do platnosti, vojenská americká nemocničná loď Mercy.

Úrad premiéra Manesseha Sogavareho vo vyhlásení pre agentúru Reuters povedal, že cieľom uvedených zmien je vytvoriť kapacity na dohľad nad exkluzívnymi ekonomickými zónami Šalamúnových ostrovov.

AFP dodáva, že nebolo jasné, či sa pozastavenie vstupu do prístavov týka aj ďalších námorných síl – vrátane Austrálie, ktorá je blízkym partnerom Šalamúnových ostrovov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok