Priniesol svetu viac bezpečnosti a slobody, spomína na Gorbačova americký prezident Biden

TA3 TASR
31.8.2022 10:18

Bývalý prezident ZSSR Michail Gorbačov bol jedným z mála sovietskych predstaviteľov, ktorí mali odvahu priznať, že je potrebná zmena. Uviedol to americký prezident Joe Biden v reakcii na úmrtie tohto bývalého sovietskeho lídra.

Najťažší vzdušný most v dejinách, hovorí o evakuácii Biden. USA z Kábulu odviezli už 13 000 ľudí
TASR/AP

"Keď sa Gorbačov ujal moci, studená vojna trvala už takmer 40 rokov a komunizmus ešte dlhšie, malo to devastujúce následky... Po niekoľkých desaťročiach politických represálií zaviedol demokratické reformy," uviedol Biden.

"Ako sovietsky líder spolupracoval s bývalým americkým prezidentom Ronaldom Reaganom na obmedzení jadrového arzenálu oboch našich krajín, čo prinieslo úľavu na celom svete ľudom, ktorí sa modlili za koniec pretekov v jadrovom zbrojení," uviedol šéf Bieleho domu vo vyhlásení.

Gorbačov podľa Bidena veril, že budúcnosť môže byť iná a mal odvahu riskovať celú svoju kariéru, aby to dosiahol. "Výsledkom toho bol bezpečnejší svet a väčšia sloboda pre milióny ľudí," uviedol americký prezident. Biden tiež pripomenul svoje stretnutie s Gorbačovom v roku 2009 počas návštevy tohto bývalého sovietskeho politika v Bielom dome. Na záver svojho vyhlásenia americký prezident vyjadril úprimnú sústrasť Gorbačovovej rodine, priateľom a "ľudom, ktorí mali úžitok z jeho viery v lepší svet".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok