Piloti nemeckej aerolinky Lufthansa vyhlásili štrajk, spôsobili tým chaos a zrušenie 800 letov

TA3 ČTK
2.9.2022 09:47

Štrajk pilotov nemeckých aeroliniek Lufthansa v piatok ochromil leteckú dopravu, zrušené sú aj spoje do Českej republiky. Na veľkých nemeckých letiskách sa pri prepážkach spoločnosti tvoria dlhé rady ľudí, ktorí sa snažia nájsť náhradu za zrušené lety. Lufthansa vyzvala cestujúcich, aby na letisko nejazdili, pokiaľ bol ich let zrušený. Štrajk za vyššie mzdy sa koná v čase, keď v troch západonemeckých spolkových krajinách končia prázdniny.

"Prosím, vyvarujte sa ciest na letisko. Kvôli štrajku je v prevádzke len málo servisných prepážok, alebo vôbec žiadne. Je veľmi nepravdepodobné, že by vám bol ponúknutý alternatívny spoj," uviedla Lufthansa. Cestujúci s odrieknutým vnútronemeckým letom si môžu zadarmo vyzdvihnúť lístok na vlaky nemeckých dráh Deutsche Bahn, a to aj cez internet.

Štrajk sa koná pred posledným prázdninovým víkendom v Hesensku, Porýní-Falcku a Sársku, kedy sa tamojší obyvatelia vracajú z dovoleniek. Odlet na dovolenke či návrat domov protest skomplikoval aj v Bavorsku a Bádensku-Württembersku, kde letné prázdniny skončia až o týždeň.

Štrajk sa najviac dotkol najväčších nemeckých letísk, ktorými sú Frankfurt nad Mohanom a Mníchov. Pri prepážkach Lufthansy sa tam tvoria dlhé rady. Na týchto letiskách boli zrušené prakticky všetky spoje tejto spoločnosti. Rušenie letov ale postihlo aj ďalšie nemecké letiská, ako je Düsseldorf alebo Berlín. Zrušené je aj spojenie Prahy s Frankfurtom. Lufthansa na dnešný deň odriekla 800 letov, čo zasiahlo zhruba 130-tisíc cestujúcich.

Verejnoprávna televízia ARD v živom vstupe z Frankfurtu uviedla, že cestujúci sú podráždení a rozladení. Jedna z cestujúcich, ktorá priletela z New Yorku bez možnosti pokračovať nadväzujúcim letom, uviedla, že s výnimkou e-mailu o zrušenom spoji nedostala od aeroliniek žiadne ďalšie informácie, ako by mohla ďalej cestovať.

"Neviem, či ma preloží na iný let, či budem pokračovať vlakom, alebo pôjdem prenajatým autom," povedala žena. Dodala ale, že dôvodom štrajku rozumie, preto má pre pilotov pochopenie.

Dôvodom štrajku sú spory o mzdy. Odborová organizácia pilotov Vereinigung Cockpit žiada na tento rok ich zvýšenie o 5,5 percenta a vytvorenie mechanizmu, vďaka ktorému by rast v ďalších rokoch prekonával infláciu. Lufthansa tvrdí, že takéto požiadavky by zvýšili náklady na personál kokpitov o 40 percent. Sama navrhuje zvýšenie základnej mesačnej mzdy o 900 eur. To by podľa nej v 18-mesačnom období predstavovalo nárast miezd o 18 percent pre začínajúcich pilotov a päťpercentný nárast pre kapitánov.

Lufthansa odbory vyzvala, aby sa vrátili k rokovaciemu stolu. Hovorca VC Matthias Baier však uviedol, že aerolinky nepredložili žiadnu uchádzajúcu ponuku, ktorou by bolo možné štrajku predísť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok