Prudký nárast cien paliva ovplyvnil aerolínie. Éra lacných leteniek od Ryanairu sa skončila

TA3 ČTK
11.8.2022 07:58

Nízkonákladová letecká spoločnosť Ryanair kvôli prudkému nárastu cien pohonných hmôt už nebude ponúkať letenky za extrémne nízke ceny. Podľa spravodajského webu BBC to uviedol generálny riaditeľ spoločnosti Michael O'Leary a poznamenal, že éra leteniek za desať eur skončila.

Prudký nárast cien paliva ovplyvnil aerolínie. Éra lacných leteniek od Ryanairu sa skončila
TASR/AP

O'Leary BBC povedal, že sa priemerná cena letenky Ryanair v nasledujúcich piatich rokoch zvýši z minuloročných 40 eur na zhruba 50 eur. Šéf spoločnosti sa však domnieva, že ľudia budú napriek rastúcim životným nákladom leteckú dopravu využívať aj naďalej.

Ryanair podľa O'Learyho v nasledujúcich rokoch nebude ponúkať extrémne lacné letenky v cenovom rozpätí jedného až desiatich eur. "Myslím, že takéto ceny v nasledujúcich rokoch neuvidíte," povedal BBC.

Rast cien pohonných hmôt, ktorý zvyšuje ceny leteniek, zvyšuje aj účty domácností za energie a znižuje ich disponibilné príjmy. Šéf leteckej spoločnosti však napriek tomu očakáva, že zákazníci budú skôr hľadať lacnejšie možnosti, než aby obmedzovali lety. "Myslíme si, že ľudia budú naďalej často lietať, ale domnievam sa, že sa oveľa viac sústredí na cenu," uviedol O'Leary s tým, že milióny ľudí podľa jeho odhadov začnú voliť lacnejšie alternatívy.

Komerčné lety sa teraz podieľajú na celosvetových uhlíkových emisiách približne 2,4 percentami a toto odvetvie čelí tlaku na zníženie svojho vplyvu na klímu. Súčasťou tohto tlaku sú kampane, ktoré majú ľudí presvedčiť, aby prešli na železničnú a cestnú dopravu. 

O'Leary však argumentuje tým, že cestná a lodná doprava prispievajú k celkovému objemu emisií viac, a tvrdí, že zacieliť primárne na znižovanie emisií z leteckej dopravy je chybné. Podľa jeho slov Ryanair investuje do úspornejších lietadiel, ale väčšie zníženie spotreby fosílnych palív prinesie prechod z benzínu a nafty na elektromobily.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok