ONLINE: Na Ukrajine sa začal nový školský rok. Krajina aktualizovala odhadované počty ruských strát

TA3 TASR ČTK
1.9.2022 06:34

Na Ukrajine, kde ruské sily pre vyše pol rokom rozpútali rozsiahlu vojenskú ofenzívu, sa vo štvrtok začal nový školský rok. Ako píše agentúra AFP, prezenčná výučba sa však bude konať len v tých zariadeniach, ktoré disponujú bunkrami poskytujúcimi ochranu pred ostreľovaním. Ukrajina aktualizovala odhadované počty ruských strát. Udalosti na Ukrajine sme sledovali online.

23:55 ONLINE sme ukončili. Aktuálne informácie vám prinesieme opäť zajtra. 

23:32 Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov vo štvrtok varoval Moldavsko, že ohrozenie bezpečnosti ruských vojakov v separatistickom Podnestersku by mohlo vyvolať vojenskú konfrontáciu s Moskvou.

23:07 Posledný sovietsky vodca Michail Gorbačov bol mesiace pred svojou smrťou šokovaný a zmätený ruskou inváziou na Ukrajinu. V rozhovore s agentúrou Reuters to povedal tlmočník Pavel Palažčenko, ktorý s Gorbačovom pracoval 37 rokov a naposledy s ním telefonicky hovoril pred niekoľkými týždňami. Gorbačov, ktorý zomrel v utorok vo veku 91 rokov, bol podľa neho aj v posledných rokoch zdrvený zhoršujúcimi sa vzťahmi medzi Moskvou a Kyjevom.

22:40 Rusko nebude dodávať ropu krajinám, ktoré podporia zavedenie cenového stropu na ruskú ropu, uviedol podpredseda ruskej vlády Alexander Novak podľa denníka Kommersant. Obmedzenia, ktoré na júnovom summite skupiny veľkých ekonomík G7 navrhli Spojené štáty, majú v piatok podľa Bieleho domu posudzovať ministri financií a guvernéri centrálnych bánk skupiny veľkých rozvinutých krajín G7.

21:19 Súd v severoukrajinskom Černihive poslal na osem rokov a šesť mesiacov do väzenia ruského tankistu, ktorý krátko po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu olúpil miestneho civilistu. S odvolaním sa na ukrajinskú generálnu prokuratúru o tom informoval ruskojazyčný servis BBC.

21:13 Spojené štáty Kyjev v prípravách na súčasnú ofenzívu proti ruským silám na juhu Ukrajiny vyzývali, aby operáciu geograficky aj v cieľoch obmedzil. S odvolaním sa na niekoľko amerických a západných činiteľov a ukrajinské zdroje o tom informovala stanica CNN. Podľa jej zdrojov diskusie o postupe proti ruským jednotkám zahŕňali analytické vojenské cvičenia.

21:05 Fyzická integrita ukrajinskej Záporožskej jadrovej elektrárne bola niekoľkokrát narušená, povedal podľa stanice CNN šéf Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafael Grossi po návšteve zariadenia. 

20:53 Na Ukrajine začala vznikať "protiruská enkláva", ktorá ohrozuje Rusko. Vyhlásil to vo štvrtok šéf Kremľa Vladimir Putin počas návštevy ruskej exklávy Kaliningrad. Informovala agentúra AFP.

19:45 Rumunsko plánuje zakúpiť tri bezpilotné lietadlové systémy od tureckej firmy Baykar, a to spolu s logistickou podporou za odhadovaných 300 miliónov dolárov. Oznámilo to vo štvrtok rumunské ministerstvo obrany, informovala agentúra Reuters. 

19:23 Na Ukrajine, kde ruské sily pre vyše pol rokom rozpútali rozsiahlu vojenskú ofenzívu, sa vo štvrtok začal nový školský rok. Ako píše agentúra AFP, prezenčná výučba sa však bude konať len v tých zariadeniach, ktoré disponujú bunkrami poskytujúcimi ochranu pred ostreľovaním. Vo zvyšných školách bude prebiehať online vyučovanie.

19:22  Kritik Kremľa a bývalý ruský ropný magnát Michail Chodorkovskij, ako aj šachový majster Garri Kasparov varovali vo štvrtok Európsku úniu pred plošným zákazom vstupu ruských občanov. Informovala o tom agentúra AP. 

18:45 Ukrajina za august vyviezla štyri milióny ton poľnohospodárskych výrobkov, čo sú dve tretiny množstva, aké za rovnaké obdobie vyvážala pred začiatkom ruskej invázie. Cez odblokované čiernomorské prístavy do zahraničia zamierilo cez 1,5 milióna ton tovaru, ako je obilie alebo slnečnicový olej. Informoval o tom námestník ministra poľnohospodárstva Taras Vysockyj.

18:12 Nemecká ministerka zahraničia Annalena Baerbocková sa v Nemecku ocitla pod paľbou kritiky zo strany opozície kvôli stredajšiemu pražskému vyjadreniu o podpore Ukrajiny bez ohľadu na mienku voličov v Nemecku. Pravicovo populistická Alternatíva pre Nemecko (AfD) a krajne ľavicová formácia političku obvinili z pohŕdania vôle voličov, uviedla agentúra DPA. Kritika však prišla aj od najväčšej opozičnej strany, Kresťanskodemokratickej únie (CDU).

18:05 Tím Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu vo štvrtok skoro popoludní dorazil do Záporožskej jadrovej elektrárne na Ukrajine, uviedla ukrajinská energetická spoločnosť Enerhoatom. Niektorí členovia delegácie však odišli z elektrárne, píšu agentúry Reuters a TASS. 

17:03 Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo štvrtok prisľúbil, že jeho krajina bude pokračovať v humanitárnej, ekonomickej a vojenskej podpore Ukrajiny. Chce tiež upevňovať európsku jednotu a vyvíjať tým tlak na Rusko s cieľom zabrániť mu vo víťazstve vo vojne, informovala agentúra AP. 

16:16 Rusko vo štvrtok začalo rozsiahle vojenské cvičenie Vostok 2022 (Východ 2022), na ktorom sa zúčastňujú aj armády Číny a ďalších krajín. Agentúra AP napísala, že jeho cieľom je ukázať, že Moskva a Peking zosilňujú vojenskú spoluprácu v období silného napätia vo vzťahoch so Spojenými štátmi.

15:46 Kremeľ obvinil vo štvrtok Európsku úniu (EÚ), že vytvára bariéry pre prevádzkovanie ruskej energetickej firmy Gazprom, keďže ruský export plynu klesá a kľúčový plynovod Nord Stream 1 je uzavretý z dôvodu údržby. TASR o tom informuje na základe správy Reuters. 

15:23 Veľkoobchodná cena elektriny pre nemecký trh s dodaním v budúcom roku, ktorá je pre Európu kľúčová, za tri dni klesla o viac ako 50 percent. Pri dnešnom obchodovaní zostúpila až na 486 eur za megawatthodinu (MWh), zatiaľ čo v pondelok prvýkrát prekonala 1000 eur za MWh. Informuje o tom agentúra Bloomberg.

15:13 Zníženie závislosti na ruských energetických surovinách by bolo dobrým výsledkom vojny na Ukrajine, vyhlásil dosluhujúci britský premiér Boris Johnson. Západné štáty sa v súčasnej chvíli snažia obmedziť nákupy ruských energetických komodít a ďalších výrobkov.

14:43 Predseda Kongresu miestnych a regionálnych orgánov Rady Európy Leendert Verbeek vo štvrtok varoval pred fiktívnymi ruskými referendami na okupovaných ukrajinských územiach.

14:12 Fínsko umožní Rusom žiadať o turistické víza iba raz týždenne, a to len v štyroch ruských mestách: Moskve, Petrohrade, Murmansku a Petrozavodsku v blízkosti fínskej hranice. To zákonite povedie k menšiemu množstvu víz vydaných Rusom, píše agentúra AP.

13:45 Inšpektori Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) dorazili vo štvrtok do Ruskom kontrolovanej Záporožskej jadrovej elektrárne na juhovýchode Ukrajiny.

13:24 Eurokomisár pre krízový manažment Janez Lenarčič vo štvrtok v Poľsku spolu s ministrami zdravotníctva z Poľska a Ukrajiny oficiálne otvoril Medevac, čiže nové centrum EÚ zabezpečujúce lekárske evakuácie a transfery ukrajinských pacientov.

12:51 Ukrajina aktualizovala odhadované počty ruských strát.

12:03 Počet utečencov z Ukrajiny, ktorí prišli do iných európskych krajín v dôsledku ruskej invázie spustenej 24. februára, prekročil v stredu tento týždeň sedem miliónov. Uvádzajú to najnovšie štatistické údaje Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov.

11:11 Ukrajina v závere augusta pokračovala v ofenzíve na juhu krajiny proti ruským okupačným jednotkám, uviedla britská vojenská rozviedka. Väčšie podrobnosti o operáciách ukrajinských ozbrojených síl ale nie sú k dispozícii.

10:58 Mesto Enerhodar, v blízkosti ktorého sa nachádza Záporožská jadrová elektráreň, je podľa okupačnej správy bez elektrického prúdu. Inšpekcii Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu to podľa nej nebráni.

10:19 Rusko obvinilo Ukrajinu, že vo štvrtok krátko pred príchodom tímu inšpektorov OSN rozmiestnila pri Rusmi obsadenej Záporožskej atómovej elektrárni až do 60 sabotérov. 

9:46 Podľa ukrajinského generálneho štábu sa ruské sily pokúšajú obnoviť zásobovacie línie na juhu Ukrajiny. Štáb vo štvrtok oznámil, že ruské sily sústreďujú svoje úsilie na získanie plnej kontroly nad Doneckou oblasťou a udržanie dočasne obsadených častí Luhanskej, Chersonskej, Charkovskej, Záporožskej a Mykolajivskej oblasti.

9:08 V Záporožskej jadrovej elektrárni musel byť v dôsledku ruského mínometného ostreľovania odstavený jeden z reaktorov. Uviedla to ukrajinská energetická spoločnosť Enerhoatom, ktorá je prevádzkovateľom tohto Ruskom okupovaného zariadenia.

8:36 Moskva varovala Európsku úniu pred dôsledkami ukončenia dohody o zjednodušenom vydávaní schengenských víz pre ruských občanov.

8:04 Ruská armáda čelí na Ukrajine vážnemu nedostatku personálu. Napísali to agentúry Reuters a AP s odkazom na informácie amerických tajných služieb. Rusko sa preto snaží rôznymi spôsobmi posilniť nábor vojakov, ktorí pôjdu bojovať na Ukrajinu.

7:40 Ľudia by nemali očakávať, že Ukrajina dosiahne počas veľkej protiofenzívy na juhu rýchle víťazstvá nad ruskými jednotkami, pretože Kyjev nechce stratiť príliš veľa svojich vojakov. V stredu to podľa tlačovej agentúry Reuters vyhlásil poradca ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského Oleksij Arestovyč.

7:15 Ministri zahraničných vecí členských krajín Európskej únie sa v stredu na neformálnom stretnutí v Prahe zhodli na zmrazení vízovej dohody s Ruskom z roku 2007, čo skomplikuje, ale neznemožní vydávanie víz ruským turistom. Pobaltské štáty pritom chceli úplný zákaz týchto víz. Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba výsledok pokladá za polovičaté riešenie.

6:49 V talianskych Benátkach sa v stredu začal 79. ročník Medzinárodného filmového festivalu - otvorilo ho silné posolstvo ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, ktorý účastníkom povedal, aby "nemlčali, nebáli sa... a nezostali nevyhranení voči vojne na Ukrajine".

6:35 Nezávislý ruský investigatívny portál The Insider napísal, že Rusko vyčerpá svoje zásoby riadených striel, delostreleckých nábojov a obrnených vozidiel do konca tohto roka, ak bude pokračovať takáto intenzita bojov.

6:30 Situáciu v súvislosti s vojnou na Ukrajine sme s vami sledovali aj v utorok.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok