V Záporožskej jadrovej elektrárni museli pre ostreľovanie odpojiť jeden z reaktorov

TA3 ČTK
1.9.2022 08:31

V Záporožskej jadrovej elektrárni musel byť v dôsledku ruského mínometného ostreľovania odstavený jeden z reaktorov. Uviedla to ukrajinská energetická spoločnosť Enerhoatom, ktorá je prevádzkovateľom tohto Ruskom okupovaného zariadenia. Kyjev aj Moskva sa vo štvrtok obvinili z provokácií, ktorých cieľom má byť znemožniť plánovanú inšpekciu Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu.

"V dôsledku ďalšieho mínometného útoku ruských okupačných vojsk na areál Záporožskej jadrovej elektrárne sa spustila havarijná ochrana a odstavila fungujúci piaty energetický blok," uviedol Enerhoatom s tým, že šiesty blok elektrárne je aj naďalej v prevádzke. V najväčšej jadrovej elektrárni v Európe boli doteraz v prevádzke práve tieto dva z celkových šiestich blokov. Podľa Enerhoatomu bolo ostreľovaním poškodené záložné vedenie elektrickej prenosovej sústavy. Odpojený od siete bol odstavený blok 2, ktorý je teraz napájaný dieselovými generátormi. "Ukrajinský personál elektrárne robí všetko na odstránenie škôd na jej infraštruktúre," uviedol Enerhoatom.

Ukrajinský starosta mesta Dmytro Orlov dnes uviedol, že Rusko od ranných hodín ostreľuje mesto Enerhodar, v blízkosti ktorého sa elektráreň nachádza. "Od piatej hodiny ráno neprestáva mínometné ostreľovanie mesta. Je počuť streľba z guľometu. Vie sa o zásahoch niekoľkých civilných objektov. Sú tu ranení. Zisťujeme, koľko presne," uviedol ukrajinský starosta. Podľa ruského ministerstva obrany dnes ráno ukrajinské sily vykonali výsadok pri Enerhodare. Teraz na nich údajne útočí ruské letectvo, uviedlo ministerstvo s tým, že "provokácia" mala za cieľ znemožniť chystanú inšpekciu MAAE.

Tím Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu sa dnes ráno vydal smerom do elektrárne z ukrajinskými silami ovládaného mesta Záporožie, bude tak musieť prekročiť frontovú líniu. Šéf MAAE Rafael Grossi ráno zdôraznil, že misia bude pokračovať napriek zvýšenej vojenskej aktivite v oblasti. Gubernátor Záporožskej oblasti Oleksandr Staruch neskôr uviedol, že "predsunutá časť" musela cestu z bezpečnostných dôvodov cestu prerušiť, pretože ruské sily ostreľujú príjazdovú trasu. Vyzval tiež Rusko, aby prestalo s provokáciami a umožnilo MAAE prístup do ukrajinského jadrového zariadenia.

Úvodná inšpekcia má podľa starších Grossiho vyjadrenia trvať niekoľko dní, MAAE zároveň dúfa, že potom bude môcť zriadiť trvalú prítomnosť svojich expertov v elektrárni. Rusko vraj poskytlo záruky, že 14 medzinárodných odborníkov, ktorí sa zúčastňujú súčasnej výpravy, bude môcť v zariadení vykonávať svoju prácu.

Situácia okolo elektrárne, ktorá je najväčším zariadením svojho druhu v Európe, vyvoláva obavy Ukrajiny i sveta z možnej jadrovej katastrofy. Minulý týždeň boli podľa ukrajinských úradov kvôli požiaru v areáli načas odpojené dva doteraz fungujúce reaktory od siete. Úrady podľa agentúr začali obyvateľom v jej okolí rozdávať jódové tablety, ktoré v prípade úniku radiácie slúžia na ochranu zdravia.

Elektráreň stále udržujú v chode ukrajinskí zamestnanci, sú ale pod dohľadom ruských inváznych jednotiek a expertov. Kyjev sa usiluje o medzinárodnú pomoc pri demilitarizácii zariadenia a tiež opätovnom prevzatí kontroly nad elektrárňou a jej okolím. Ukrajina viní Rusko z toho, že využíva elektráreň ako štít, skladuje v nej zbrane a podniká z jej okolia útoky. Obe krajiny sa navzájom vinia z ostreľovania elektrárne.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok