Malijská armáda a zahraničné jednotky v Mali pri operácii zabili 50 civilistov, uviedla OSN

TA3 ČTK
31.8.2022 21:06

Malijská armáda a "zahraničné jednotky" bližšie neurčenej národnosti počas jednej operácie 19. apríla v Mali zabili najmenej 50 civilistov a zatkli vyše 500 ľudí, uviedla v stredu misia Spojených národov MINUSMA vo svojej štvrťročnej správe o porušovaní ľudských práv. Táto jedna operácia predstavuje viac ako polovicu z celkom 96 civilných obetí v Mali za druhý tohtoročný štvrťrok, cituje zo správy agentúra AFP.

Malijská armáda a zahraničné jednotky v Mali pri operácii zabili 50 civilistov, uviedla OSN
Twitter/Reuters Africa

Údajný masaker sa stal v deň trhu v obci Hombori v centrálnom Mali po tom, čo malijský vojenský konvoj narazil na improvizované výbušné zariadenie. Malijskí vojaci "sprevádzaní zahraničným vojenským personálom v tejto lokalite vykonali vojenskú čistku, pri ktorej bolo zabitých najmenej 50 civilistov (vrátane jednej ženy a jedného dieťaťa) a viac ako 500 ďalších osôb bolo zatknutých," uviedla misia MINUSMA.

Správa neuvádza žiadne podrobnosti o národnosti sprevádzajúcich vojakov, ale niekoľko západných krajín obvinilo malijskú vládnu juntu, že využíva služby ruských žoldnierov z tzv. Wagnerovej (v ruskom prepise Vagnerovej) skupiny. Paríž kvôli rozkolu z krajiny po deviatich rokoch stiahol svojich vojakov, rovnaký krok zvažuje aj Nemecko a o stiahnutí hovoria aj ďalšie krajiny. Junta obvinenia odmieta, v krajine sú podľa nej len ruskí armádni inštruktori.

V stredu zverejnená správa dala za pravdu Francúzsku aj v spore o video zobrazujúce, ako vojaci zasypávajú desiatky tiel blízko základne Gossi. Podľa Paríža išlo o ruských žoldnierov, ktorí chceli Francúzsku pripísať zodpovednosť za smrť civilistov a video vzniklo až po odchode francúzskych vojakov zo základne. Podľa malijskej vojenskej vlády nie je video pravé a má za cieľ očierniť Bamako.

Správa MINUSMA uviedla, že misia začala vlastné vyšetrovanie incidentu. Podľa jeho záverov boli telá do Gossi prevezené 20. apríla, deň po odovzdaní základne Malijcom, a jedná sa o obete z Hombori, píše AFP.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok