Paríž oznámil, že z Mali odišiel posledný francúzsky vojak misie Barkhane

TA3 TASR
15.8.2022 18:15

Z Mali už odišli poslední francúzski vojaci pôsobiaci v tejto africkej krajine v rámci operácie Barkhane v oblasti Sahelu, potvrdili v pondelok náčelníci štábu ozbrojených síl Francúzska. Informovala agentúra AFP.

Paríž oznámil, že z Mali odišiel posledný francúzsky vojak misie Barkhane
TASR/AP

"Dnes o 13.00 h parížskeho času posledný kontingent síl prítomný na území Mali v rámci operácie Barkhan prekročil hranice medzi Mali a Nigerom," uvádza sa vo vyhlásení francúzskeho ministerstva obrany.

Francúzsko nasadilo svoje jednotky v Mali proti džihádistom v roku 2013. Prezident Emmanuel Macron sa však rozhodol stiahnuť vojakov z krajiny po tom, čo sa Paríž a malijská vládnuca junta dostali do sporu v dôsledku vojenského prevzatia moci v auguste 2020. Francúzsko začalo sťahovať svoje jednotky z Mali vo februári.

"Francúzsko sa naďalej angažuje v (širšej) oblasti Sahelu, v Guinejskom zálive a v oblasti Čadského jazera so všetkými partnermi, ktorí sa zaviazali k stabilite a boju proti terorizmu," uviedol Elyzejský palác vo vyhlásení, z ktorého cituje agentúra Reuters.

Z údajov americkej organizácie Projekt pre údaje o miestach a udalostiach ozbrojených konfliktov (ACLED) podľa AFP vyplýva, že od začiatku tohto roka bolo v Mali, Nigeri a Burkine Faso zabitých viac ako 2000 civilistov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok