Európski a svetoví lídri reagujú na úmrtie Gorbačova. Otvoril Rusom cestu slobody, povedal Macron

TA3 TASR
31.8.2022 07:04

Britský premiér Boris Johnson, francúzsky prezident Emmanuel Macron, nemecký kancelár Olaf Scholz, predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová, generálny tajomník OSN António Guterres či prezidentka SR Zuzana Čaputová vyjadrili sústrasť nad smrťou bývalého prezidenta ZSSR Michaila Gorbačova.

Macron 1140 px (SITA/AP)
SITA/AP

Emmanuel Macron označil Gorbačova za "muža mieru", ktorý podľa jeho slov "otvoril Rusom cestu slobody". "Jeho oddanosť k mieru v Európe zmenila našu spoločnú históriu," uviedol francúzsky prezident na Twitteri.

Johnson na Twitteri napísal, že vždy obdivoval odvahu a zásadovosť, ktorú Gorbačov preukázal, keď doviedol studenú vojnu k mierovému ukončeniu. "Jeho neúnavná oddanosť k otvoreniu sovietskej spoločnosti v čase Putinovej agresie na Ukrajine zostáva príkladom pre nás všetkých," napísal Johnson.

Na sociálnej sieti na smrť Gorbačova reagovala aj slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. "Zomrel Michail Gorbačov, posledný sovietsky líder, ktorý takisto pomohol ukončiť studenú vojnu," uviedla Čaputová na Twitteri. Gorbačov podľa jej slov veril v lepšie Rusko než to, ktoré vidíme dnes.

"Michail Gorbačov bol líder, ktorý mal rešpekt a dôveru," napísala na Twitteri predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. Pripomenula, že tento politik sa výrazne podieľal na ukončení studenej vojny a strhnutí železnej opony, čo uvoľnilo cestu pre slobodnú Európu.

Generálny tajomník Organizácie Spojených národov Gorbačova označil za jedinečného vodcu, ktorý zmenil svet k lepšiemu, píše AFP. "Gorbačov bol výnimočný štátnik, ktorý zmenil priebeh dejín," uviedol Guterres vo vyhlásení. Tento bývalý líder ZSSR podľa jeho slov urobil pre nenásilné ukončenie studenej vojny viac než ktorýkoľvek iný.

Bývalý líder Sovietskeho zväzu Gorbačov zomrel v utorok v moskovskej Ústrednej nemocnici veku 91 rokov po dlhej chorobe. Pochovaný bude na moskovskom Novodevičom cintoríne. Gorbačov bol marci 1985 zvolený za generálneho tajomníka Ústredného výboru Komunistickej strany Sovietskeho zväzu. Prezidentom Zväzu sovietskych socialistických republík bol od marca 1990 do decembra 1991.    

Podľa nemeckého kancelára Olafa Scholza posledný najvyšší predstaviteľ Sovietskeho zväzu zomrel v čase, keď "v Rusku demokracia nielen stroskotala", ale v dôsledku konania jeho prezidenta Vladimira Putina v Európe vznikajú nové hroby. 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok