Putin vyjadril hlbokú sústrasť nad smrťou Gorbačova. Jeho rodine a priateľom pošle sústrastný telegram

TA3 TASR
31.8.2022 06:27

Ruský prezident Vladimir Putin vyjadril hlbokú sústrasť nad smrťou posledného lídra bývalého Sovietskeho zväzu Michaila Gorbačova, ktorý zomrel v utorok. Oznámil to v stredu Putinov hovorca. Informovala o tom agentúra AFP.

Putin oslávil pravoslávnu Veľkú noc, invázia vstupuje do 3. mesiaca
ČTK/AP

Prezident Putin označil zosnulého Gorbačova za politika, ktorý veľmi ovplyvnil dejiny sveta. Putin sa tak vyjadril v sústrastnom telegrame, ktorý dnes zverejnil Kremeľ na svojom webe.

"Michail Gorbačov bol politikom a štátnikom, ktorý mal obrovský vplyv na chod svetových dejín. Stál na čele našej krajiny v období zložitých, dramatických zmien, ohromných zahraničnopolitických, ekonomických a sociálnych výziev. Hlboko si uvedomoval, že reformy sú nevyhnutné, a snažil sa predložiť vlastné riešenie naliehavých problémov," uvádza sa v texte.

Bývalý líder Sovietskeho zväzu Gorbačov zomrel v utorok v moskovskej Ústrednej nemocnici veku 91 rokov po dlhej chorobe. Pochovaný bude na moskovskom Novodevičom cintoríne. Gorbačov bol marci 1985 zvolený za generálneho tajomníka Ústredného výboru Komunistickej strany Sovietskeho zväzu. Prezidentom Zväzu sovietskych socialistických republík bol od marca 1990 do decembra 1991.

Tento politik prispel k ukončeniu studenej vojny, nepodarilo sa mu však zabrániť rozpadu bývalého Sovietskeho zväzu, píše na svojej webovej stránke denník The Guardian. Gorbačov takisto prispel k zlepšeniu vzťahov medzi USA a Sovietskym zväzom, pripomína AFP. Za svoju činnosť získal Gorbačov v roku 1990 Nobelovu cenu za mier.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok