České vlaky odmietli pred vstupom do Nemecka prevziať. Po sporoch ich bude kontrolovať zvláštny technik

TA3 ČTK České noviny
29.8.2022 19:41

Vlaky Českých dráh smerujúce do Nemecka bude pred prekročením hraníc po sporoch o technickom stave vozidiel kontrolovať zvláštny technik. Mal by posúdiť, či vlak môže pokračovať v ceste. Dráhy pre tieto prípady požiadali o spoluprácu nemeckého dopravcu Deutsche Bahn.

České vlaky odmietli pred vstupom do Nemecka prevziať. Po sporoch ich bude kontrolovať zvláštny technik
Twitter/Jaroslav Rudiš

Nemecké vlakové čaty v minulých týždňoch odmietali kvôli nevyhovujúcemu stavu prevziať vlaky ČD, naposledy v nedeľu. Český dopravca s niektorými pochybeniami nesúhlasí. Informovali o tom České dráhy.

"Nemecké vlakové čaty odmietli prevziať súpravy aj kvôli údajným závadám, ktoré sa spätne nepotvrdili. Preto sme sa rozhodli do Děčína vyslať špecialistu – technika, ktorý na mieste posúdi prípadné sporné prípady a rozhodne, či môže príslušné vozidlo pokračovať v ceste alebo nie. V tejto súvislosti sme požiadali DB o spoluprácu, aby sme sa spoločne vyhli prípadom, keď o technických veciach rozhodne nemecká vlaková čata a následne sa zistí, že vozidlo bolo v poriadku,“ povedal člen predstavenstva ČD a námestník generálneho riaditeľa ČD pre osobnú dopravu Jiří Ješeta.

České dráhy prevádzkujú vlakové linky z Prahy do Nemecka v spolupráci s nemeckým dopravcom Deutsche Bahn. Každý dopravca zodpovedá za prevádzku spoja na území svojho domovského štátu, na hraniciach sa pritom striedajú aj ich vlakové čaty. Práve pri prejazde vlaku z Česka do Nemecka sa v posledných týždňoch opakovali prípady, keď zástupcovia nemeckého dopravcu odmietli prevziať vlak ČD kvôli podľa nich nevyhovujúcemu technickému stavu.

Nemecká spoločnosť vo vyhlásení nedávno uviedla, že išlo o ojedinelé prípady, v nedeľu však dopravca opäť odmietol pokračovať v ceste s vlakom ČD. Počas leta to bolo už po štvrtýkrát. Cestujúci preto v týchto prípadoch museli počkať na ďalší medzinárodný vlak, alebo pokračovať do Drážďan regionálnymi spojmi s prestupom.

"Včera (v nedeľu) odstavené vozidlá prešli technickou prehliadkou, premeraním a vážením. Zistené technické parametre sú plne v súlade s technickými normami a predpismi pre údržbu. Jednalo sa teda o chybné vyhodnotenie technického stavu vozidiel," povedal k poslednému prípadu podpredseda predstavenstva a námestník generálneho riaditeľa ČD pre servis Michal Kraus.

Situáciu na linkách do Nemecka podľa hovorcu dráh Petra Šťáhlavského v posledných týždňoch komplikuje aj predĺženie plánovaných revízií časti vlakov v slovenských opravovniach ŽOS Vrútky. "Termíny ich údržby opravca predlžuje až na násobky plánovaných lehôt. Vozidlá, ktoré už mali dávno jazdiť, tak stoja stále v slovenských dielňach, okrem iného kvôli oneskoreným dodávkam brzdových komponentov od firmy Knorr. ČD vytvárajú maximálny tlak aj na opravcov vozidiel, aby údržba prebiehala podľa plánovaného harmonogramu," povedal hovorca.

Dráhy aj kvôli tomu preto pristúpili aj k väčším kontrolám vozidiel v pražskom depe a premiestnení záložných vozidiel z iných dep.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok