NASA zrušila štart novej rakety na Mesiac, nový pokus je možný najskôr v piatok

TA3 ČTK
29.8.2022 15:01

Raketa Space Launch System (SLS) s modulom Orion v pondelok na cestu k Mesiacu kvôli technickým problémom neodštartuje, oznámila americká vesmírna agentúra NASA. Ďalšia príležitosť pre štart letu bez posádky, pri ktorom má Orion za 42 dní obletieť Mesiac a vrátiť sa späť na Zem, je v piatok 2. septembra.

Misia nazvaná Artemis I stojí na začiatku nového programu NASA, ktorý má ambície po pol storočí vrátiť človeka na Mesiac.

"Štart Artemis I sa dnes už neuskutoční, pretože sa tímy snažia vyriešiť problémy s motorom. Tímy budú pokračovať v zbere dát," uviedla NASA na Twitteri s tým, že bude verejnosť informovať o čase nasledujúceho pokusu o štart.

Odpočet na štart dnes narušilo najskôr zlé počasie a následne problémy s únikom pri plnení paliva. Agentúra AP napísala, že k úniku vodíka došlo na rovnakom mieste ako pri testoch tento rok na jar. Finálne rozhodnutie o zrušení štartu ale padlo po tom, čo sa technikom nepodarilo uspokojivo dostať na požadovanú teplotu jeden zo štyroch raketových motorov RS-25, uviedol hovorca NASA.

Štart SLS agentúra zrušila krátko pred príležitosťou na vyslanie do vesmíru, ktoré mal trvať od 14:33 SELČ do 16:33 SELČ. Ďalší pokus sa môže konať najskôr v piatok alebo za týždeň 5. septembra, potom až o dva týždne neskôr. Komentátor NASA Derrol Nail v živom vysielaní uviedol, že dátum a čas ďalšieho pokusu pre štart agentúra ešte upresní v závislosti od toho, aké budú výsledky analýz terajších problémov.

Program Artemis chce do konca tohto desaťročia vrátiť človeka na Mesiac, v rámci chystaných misií majú na jeho povrchu stáť aj prvá žena a prvý človek inej ako bielej pleti. Pri testovacej misii Artemis I zatiaľ štvormiestny modul Orion obsadili len figuríny pokryté nespočetným počtom senzorov.

Okolité pobrežie v očakávaní jedinečného štartu dnes zaplnili tisíce ľudí. Medzi hosťami Kennedyho vesmírneho strediska bola aj americká viceprezidentka Kamala Harrisová.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok