Nemecké zásobníky plynu sa plnia rýchlejšie, než sa očakávalo, uviedol nemecký minister hospodárstva

TA3 TASR
28.8.2022 20:14

Plnenie nemeckých zásobníkov plynu postupuje rýchlejšie, než sa očakávalo, napriek neistote spôsobenej obmedzovaním dodávok suroviny z Ruska cez kľúčový plynovod Severný prúd 1. Povedal to nemecký minister hospodárstva Robert Habeck. Informovala o tom agentúra Reuters, ktorá sa odvolala na rozhovor ministra pre týždenník Der Spiegel.

cena_plynu_12.jpg
TA3

Ako minister dodal, energetické firmy by tak nemali mať problém zabezpečiť dostatok plynu pre zákazníkov počas zimy. "Spoločnosti tak budú môcť čerpať plyn zo zásobníkov pre potreby podnikov a domácností podľa potreby," povedal Habeck v rozhovore pre nedeľné vydanie Der Spiegel.

Nemecko sa snaží plniť zásobníky z rôznych zdrojov čo najrýchlejším tempom, keďže najväčšia európska ekonomika je vysoko závislá od dodávok z Ruska a to dodávky suroviny cez kľúčový plynovod Severný prúd 1 zredukovalo na pätinu jeho prepravnej kapacity. Nemecká vláda stanovila, že do októbra musia byť zásobníky naplnené na 85 % kapacity a do začiatku novembra na 95 %.

Ako však uviedol nemecký Spolkový úrad pre reguláciu sieťových odvetví BNetzA, zásobníky plynu boli k piatku naplnené na 81,3 % ich kapacity. Podľa ministerstva hospodárstva by tak cieľ stanovený na začiatok októbra mal byť splnený už začiatkom septembra.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok