Pápež František sa po vymenovaní nových kardinálov zúčastnil modlitby v Aquile. Oživil tam špekulácie o svojej abdikácii

TA3
28.8.2022 17:36

Pápež František sa deň potom, ako vymenoval 20 nových kardinálov, pomodlil pri hrobe svojho predchodcu, ktorý v 13. storočí abdikoval. Hrobka pápeža Celestýna piateho sa nachádza v talianskom meste Aquila, ktoré v roku 2009 zasiahlo silné zemetrasenie.

František v Aquile navštívil baziliku Santa Maria di Collemaggio, v ktorej je pochovaný pápež Celestýn piaty. Ten v roku 1294 abdikoval na funkciu pontifika. František modlitbou pri hrobe Celestýna piateho znova oživil špekulácie, či sa aj on chystá predčasne opustiť funkcie tak, ako jeho predchodca Benedikt šestnásty v roku 2013.

Pápež František povedal, že na abdikácii nie je nič tragické a sám by ju zvážil zo zdravotných dôvodov. Počas návštevy Aquily však žiadny úmysel v tomto smere neoznámil. František ale zdôraznil, že Celestýna piateho si veľmi váži, pretože nepodľahol mocenským mechanizmom. Pápež dlhodobo trpí bolesťami kolien a na verejnosti sa už niekoľkokrát objavil na vozíku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok