Pápež vymenoval dvadsať nových kardinálov, pochádzajú z rôznych krajín sveta

TA3 ČTK
27.8.2022 09:29

Pápež František dnes vo Vatikáne menoval 20 nových kardinálov, z ktorých 16 by teraz malo právo voliť novú hlavu katolíckej cirkvi, pretože im ešte nebolo 80 rokov. Podobne ako v predchádzajúcich rokoch pápež vyberal predovšetkým medzi predstaviteľmi cirkvi mimo Európy. Svojich zástupcov budú v zbore kardinálov novo mať Mongolsko, Paraguaj, Singapur a Východný Timor, uviedli vatikánske médiá.

Obrad vymenovania nových kardinálov začal o 16:00 vo Svätopeterskom chráme. Noví kardináli predstúpili pred pápeža, sľúbili mu vernosť, sklonili sa pred ním a dostali niektoré symboly svojej novej funkcie, napríklad purpurovo červený kardinálsky biret a prsteň.

Medzi novými kardinálmi je 16 mladších ako osemdesiat rokov. To znamená, že keby teraz pápež zomrel alebo odstúpil, mohli by sa zapojiť do voľby jeho nástupcu. Po dnešnom vymenovaní sa počet kardinálov rozrástol na 226 členov, z ktorých 132 má v súčasnosti právo voliť pápeža. Z kardinálov voliteľov ich 83 menoval František.

V kardinálskom zbore postupne klesá váha Európy. Medzi dnes menovanými hodnostármi je šesť z Ázie, päť z amerického kontinentu, dvaja z Afriky a sedem z Európy. Medzi kardinálmi voliteľmi je teraz 54 duchovných z Európy, 38 z amerického kontinentu, 20 z Ázie a zvyšok z Afriky a Oceánie.

Medzi prekvapivé nominácie podľa agentúry AFP patrí napríklad biskup z amerického San Diega Robert McElroy, ktorý zastáva niektoré veľmi progresívne názory či taliansky hodnostár Giorgio Marengo, ktorý riadi cirkev v Mongolsku, kde je len niekoľko stoviek katolíkov. Štyridsaťosemročný Marengo sa tiež stal najmladším členom zboru kardinálov.

Pôvodne chcel dnes František vymenovať 21 kardinálov. Medzi nominantmi figuroval aj bývalý belgický biskup Luc Van Looy. Ten však čelí kritike, že keď zastával vrcholné cirkevné funkcie, nezasiahol dostatočne razantne proti prípadom sexuálneho obťažovania. Hodnostár pápeža požiadal, aby ho kardinálom nemenoval.

Noví kardináli sa začiatkom budúceho týždňa zúčastnia zasadnutia zhruba 200 vrcholných predstaviteľov katolíckej cirkvi. Na dvojdňovom stretnutí pápež predstaví ním schválený dokument Predicate Evanjelium, ktorý mení organizáciu ústredného aparátu katolíckej cirkvi a ďalších vatikánskych inštitúcií.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok