Matovič síce Hegerovi odovzdal riadenie štátu, ale nie právomoci, hovorí Viskupič pre ta3. Vyčíta mu, že nedokáže robiť kompromisy

TA3/Adrián Potančok SB
28.8.2022 15:32

Marián Viskupič (SaS) vyčíta Igorovi Matovičovi (OĽANO) autoritárstvo a nápady z večera do rána, ktoré sa na druhý deň stávajú štátnou úlohou. Hovorí, že nie je schopný žiadnych kompromisov. Premiér Eduard Heger podľa neho prichádza o veľa, keďže si necháva z vlády odísť štyroch schopných ministrov. Viac povedal Viskupič pre ta3 po relácii V politike.

Váš stranícky predseda Richard Sulík v piatok po rokovaní na Bôriku napísal na sociálnej sieti, že OĽANO tým krokom uprednostnilo rozvrat verejných financií. Aký je váš názor na to z pozície šéfa parlamentného výboru pre financie a rozpočet?

Môj názor na túto vec je absolútne jasný. Eduard Heger ako premiér, ale skôr ešte inak povedané, Igor Matovič ako skutočný premiér, dali prednosť problémom s financiami, dali prednosť jednému problémovému ministrovi, ktorý spôsobuje väčšinu problémov celej koalície, ktorý rozoštváva krajinu a ktorý neriadi dobre verejné financie a s úplnou ľahkosťou sa vzdávajú štyroch kvalitných výkonných ministrov. 

Zoberte si, máme v susednom štáte vojnu, a vlastne odíde minister zahraničných vecí, ktorý jednoznačne mal správny kompas a viedol Slovensko v tejto ťažkej situácii úplne, úplne dobre. Takisto minister hospodárstva, kopu sa urobilo, ale vidíme to všetci, že všetky tieto energetické veci z kulminujúcej energetickej krízy treba doťahovať, treba proste pracovať. Premiér príde o ministra hospodárstva, ktorý má tie veci rozbehnuté a nie je ľahké, aby ich niekto prevzal a pokračoval v tom.

Takisto ministerka spravodlivosti. Veď základnou úlohou vlády je zachovanie, respektíve obnova právneho štátu, a s absolútnou ľahkosťou premiér prichádza o ministerku spravodlivosti. Rovnako v školstve je kopa výziev a takisto príde o ministra školstva. Proste, takto to byť nemôže a toto nemôže krajine pomôcť. 

Čo vy osobne najviac vyčítate Igorovi Matovičovi zo svojej funkcie?

Vyčítam mu práve to autoritárstvo, práve tie nápady z večera do rána, ktoré sa na druhý deň stávajú štátnou úlohou a okamžite nejakou jadrovou zbraňou. Vyčítam mu to, že rozoštváva národ, a hlavne to, že nie je schopný žiadnych kompromisov. Politika je vždy o umení možného, je o kompromisoch, je o hľadaní riešení, ktoré pomôžu krajine, pomôžu ľuďom a sú priechodné. Toto sú tie výčitky, ktoré mám.

A ďalšia vec je ešte tá, okej, odovzdal riadenie štátu pred rokom teda do rúk premiéra Eduarda Hegera, ale neodovzdal mu právomoci. Aj keď sa premiér veľmi snaží, bohužiaľ, nemá v ruke tú moc, aby mohol buchnúť po stole a aby on z pozície premiéra mohol tú krízu vyriešiť.

Uvažovalo sa na rokovaniach aj o prípadnom dočasnom odchode obidvoch politikov, to znamená Igora Matoviča aj Richarda Sulíka, dajme tomu na rok?

Náš predseda prišiel s touto s myšlienkou, že áno, ak teda odíde minister financií do parlamentu, tak odíde aj minister hospodárstva do parlamentu bez debaty o časovom rozlíšení. Jednoducho povedal, že áno, podá demisiu a odíde do parlamentu, ako teda návrh ako túto krízu vyriešiť. To znamená, my sme jednoznačne povedali, čo nám vadí, čo je našou podmienkou a dokonca sme ešte dali aj návrh ako to vyriešiť, aby teda, povedzme že si, aj minister financií, povedzme že, zachoval svoju tvár. Že teda by odišli obidvaja do parlamentu. 

Bohužiaľ, minister Matovič je tak prilepený na stoličke, by som povedal že ešte viac, ako tí, ktorým to rozprával vo svojom opozičnom pôsobení, teda keď rozprával predchádzajúcim ministrom, že nechcú odstúpiť napriek všetkému. Dnes je presne v rovnakej situácii. To asi nebolo ešte v histórii Slovenska, aby na jednom človeku, ktorý nie je v pozícii premiéra, vlastne stála celá vláda, celé smerovanie Slovenska na jeho rozhodnutí. 

Aj takto by som chcel ešte apelovať na Igora Matoviča, aby sa teda rozhodol, aby odišiel do parlamentu, a dal šancu ešte, aby Slovensko sa vedelo vyvíjať správnym smerom. Aby koalícia aj takto dostala šancu na určitý reštart dôvery občanov a aby pokračovala v ťažkých úlohách, ktoré nás všetkých čakajú.

Skupina poslancov OĽANO a Sme rodina chce predložiť návrh, aby boli obchody, až na štyri nedele do roka, zatvorené. Aký je váš názor?

Toto je, bohužiaľ, zasa ďalšia ukážka spôsobu vládnutia à la OĽANO. Prikazovať, zakazovať, diktovať a myslieť si, že sú vlastníkmi pravdy. Jednoducho, toto treba nechať na obchodníkov. Veď keď sa im oplatí mať v nedeľu otvorené, nech majú. Ak sa im to neoplatí, nech nemajú. Veď aj dnes nájdeme reťazce, ktoré majú v nedeľu zatvorené. Toto nie je niečo, čo treba diktovať. A navyše, v danej situácii, veď ľudia majú za nedeľu príplatky, ľudia sú radi, že môžu v nedeľu pracovať. 

A ak by sa teraz zakázal nedeľný predaj, až na tie štyri nedele, veľa ľudí príde o prácu, alebo, povedzme, keď aj neprídu o prácu, tak prídu o nejaký dodatočný príjem. To je to najhoršie, čo sa vám môže v situácii, keď je tu takáto inflácia, stať - že vlastne bude váš príjem ešte nižší. Čiže, samotný nápad je zbytočný, veľmi zlý a jeho časová realizácia teraz je že úplne tragicky zlá.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok