Koalícia je v rozklade, opozícia v napätí. Kremský nevylúčil, že Matovič môže zvrátiť vládnu krízu

TA3/Soňa Búranová
28.8.2022 11:45

Atmosféra v koalícii by sa dala krájať. Ultimátum SaS vyprší o pár dní, Sulík už avizoval odchod ministrov. Opozícia hovorí, že ľudia už majú hádok vládnych lídrov dosť a riešia existenčné problémy. Zároveň dúfa, že referendum bude úspešné a predčasným voľbám už nič nebude stáť v ceste. Kedy sa kríza skončí? Hosťami relácie V politike boli Peter Kremský (OĽANO), Marián Viskupič (SaS), Ladislav Kamenický (Smer) a Matúš Šutaj Eštok (Hlas).

Ani z voza, ani na voz

Kremský nerozumie tomu, prečo SaS prišla s ultimátom, ktoré "dva mesiace naťahuje celý národ". Podľa neho to nie je otázka, ktorá by mala byť smerovaná na neho, ale na Viskupiča. Ten hovorí, že Igor Matovič delil návrhy na dve kategórie - vlastné a zlé. Obhajuje ultimátum tým, že získal dostatok času na rokovanie. Kremský reagoval, že Viskupič má podľa neho napísaný manuál, čo má hovoriť. 

"Poslednou kvapkou bol protiinflačný balíček," hovorí Viskupič, ktorý dodal, že namiesto odborných riešení, ktoré chce SaS, sa presadzujú dogmy, ktoré stoja peniaze a nič neriešia. Kremský pomoc rodinám obhajuje, taktiež tvrdí, že takéto body má SaS vo svojom programe, preto nerozumie tomu, že takýto dôvod Viskupič uviedol ako jeden z tých, prečo SaS odchádza z koalície. "Ani z voza, ani na voz," reagoval na túto situáciu v diskusnej relácii.

Opozícia to vidí inak

Kamenický si myslí, že je čas na to, aby sa situácia na Slovensku zmenila, a dúfa, že sa pomocou referenda dopracujeme k predčasným voľbám. "Ľudia sa dostávajú do neriešiteľných problémov a my tu vidíme chaos," hovorí s tým, že podľa neho sa súčasná koalícia bude aj naďalej držať svojich kresiel. Je presvedčený, že prezidentka Zuzana Čaputová zmarí referendum. "My si stojíme za tým, že prvá otázka je ústavná. My len chceme, aby ho pani prezidentka vyhlásila spolu s predčasnými voľbami, aby sa ho zúčastnilo čo najviac ľudí," vysvetlil v ta3.

Šutaj Eštok po návšteve regiónov tvrdí, že ľudia koalícii odkazujú, že stačilo. Už toho majú dosť. Vyzýva SaS, aby neutekala, ak jej záleží na tom, čo sa deje, a taktiež súhlasila s predčasnými voľbami. On by sa na mieste prezidentky na Ústavný súd neobrátil a rešpektoval by rozhodnutie ľudí. V ta3 vyzval premiéra Eduarda Hegera, aby sa išiel pozrieť do regiónov a upozornil ho, aby si so sebou zobral aj ochranku, pretože by ju určite potreboval.

Kremský kritizuje, že Hlas vyzýva ľudí, aby sa vzbúrili voči vláde, čo je podľa neho neprijateľné. Šutaj Eštok mu oponuje, že vláda dostala ľudí do existenčnej situácie a pred voľbami ich oklamala. Odmieta, že bývalé vlády len "rozhádzali peniaze". SaS podľa Viskupiča bude rešpektovať rozhodnutie prezidentky, ak sa rozhodne, že referendum dá posúdiť Ústavnému súdu. 

Šutaj Eštok tiež oznámil, že na septembrovej schôdzi by sa mal parlament zaoberať návrhom zákona o skrátení volebného obdobia. Zároveň vyzval predsedu NR SR Borisa Kollára, aby nehral na obe strany a jasne sa postavil za predčasné voľby.

Je referendum nebezpečné?

Kamenický hovorí, že sa robia všetky kroky k tomu, aby referendum nebolo úspešné. "Keby sa to chcelo, tak sa to dá urobiť," konštatoval s tým, že Ústavný súd stále len hľadá dôvody. Podľa neho sa prezidentka aj vláda boja slovenského národa. Taktiež hovorí, že ľudí už hádky v koalícii nezaujímajú, keďže majú hlboko do peňaženky.

Kremský si nemyslí, že referendum je správna voľba, keďže nie je isté, čo môže reálne spôsobiť. Na otázku, či je lepšia menšinová vláda alebo predčasné voľby, odpovedal vyhýbavo. Referendum nepovažuje za riešenie. "Je nebezpečné, ak každá vláda bude musieť premýšľať nad tým, že opozícia o pol roka usporiada referendum. Veď to povedie k populizmu," varoval. 

Šutaj Eštok oznámil, že ľudia sú referendu otvorení. "Už dva a pol roka je celá krajina závislá na psychických pohnútkach jedného človeka," vyhlásil člen Hlasu, pričom narážal na Igora Matoviča. "Je najvyšší čas skončiť, čo je veľa, to je veľa," dodal.

Možný je aj zvrat

Kremský v relácii ta3 nevylúčil, že Matovič môže zvrátiť vládnu krízu a prekvapiť odstúpením z postu ministra financií. "Igor Matovič rád prekvapuje, takže to nie je vylúčené,“ povedal. Podľa neho sú otvorené všetky možnosti. 

Ultimátum SaS vyprší 31. augusta, Sulík už pred pár dňami oznámil, že strana odíde z vlády, pretože k dohode nedošlo ani po troch stretnutiach lídrov na Bôriku. Ministri SaS preto opustia svoje posty. Kremský uviedol, že kreslo ministra hospodárstva mu ponúknuté nebolo a nebude o tom špekulovať. Ak však takúto ponuku dostane, bude o nej uvažovať.

Viskupič vo vysielaní potvrdil, že ministi SaS v stredu po rokovaní podajú demisiu, keďže ich podmienka, aby Matovič odstúpil, nebola naplnená. Kamenický v závere dodal, že vláda musí odísť. "Čím skôr, tým lepšie," reagoval. Šutaj Eštok ešte doplnil, aby sa pobalila a odišla preč. 

Celú reláciu V politike si môžete pozrieť nižšie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok