Časti lietadiel sa budú vyrábať na Slovensku. Aero Vodochody sa dohodlo s Leteckými opravovňami Trenčín

TA3 ČTK
27.8.2022 19:23

Výrobca lietadiel Aero Vodochody dnes uzavrel dohodu o strategickej spolupráci so štátnou slovenskou firmou Leteckej opravovne Trenčín (LOTN), ktorá sa týka okrem iného výroby časti strojov L-39NG na Slovensku. Povedal to prezident a výkonný riaditeľ Aera Viktor Sotona.

Časti lietadiel sa budú vyrábať na Slovensku. Aero Vodochody sa dohodlo s Leteckými opravovňami Trenčín
TASR - Jaroslav Novák

Projekt je súčasťou plánu českej firmy zvýšiť výrobu spomínaných lietadiel. Na Slovensku sa budú pre L-39NG vyrábať špičky lietadiel, brzdiace štíty, ďalej by to potom mali byť zadné časti trupu a externé palivové nádrže. Aero a LOTN už vlani uzavreli memorandum o vzájomnej spolupráci.

"Aero trápi nedostatok ľudí. Rozbehli sme výrobu (strojov) NG. V dnešnom takte máme 12 lietadiel za rok. Začali sme navyšovať výrobu od roku 2024 na 17 lietadiel. Máme ešte väčšiu ambíciu, chceli by sme ísť až do taktu 24 lietadiel ročne," uviedol Sotona.

S ohľadom na plánované zvýšenie produkcie L-39NG, ktorého sériová výroba začala vlani, bude musieť mať firma podľa Sotonu dve paralelné výrobné linky. Spoločnosť chce čiastočne druhú linku realizovať v Trenčíne prípadne v kunovickej spoločnosti Aircraft Industries (predtým LET Kunovice). "Vraciame sa späť tam, kde to bolo pred desiatkami rokov, keď tu bol československý priemysel," povedal Sotona.

Dohoda medzi Aerom a LOTN zahŕňa nielen priamu výrobnú spoluprácu, ale aj oblasť podpory životného cyklu spomínaného lietadla a jeho prispôsobenie pre prípadného slovenského zákazníka. Podľa Sotonu by dohoda s LOTN mohla pomôcť českej firme presadiť sa na slovenskom trhu so strojmi L-39NG. Slovensko predtým prejavilo záujem o nákup cvičných lietadiel.

Majoritným vlastníkom Aera je maďarská spoločnosť SI 13 Aero Zrt. Menšinový podiel vo výrobcovi lietadiel má česká spoločnosť Omnipol.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok